Ervin
14 °C
22 °C

Tüntetők kiabáltak bele a CIA leendő igazgatójának meghallgatásába

2013.02.07. 22:29 Módosítva: 2013-02-08 00:18:32

A CIA kiszivárgott drónpolitikája ellen tiltakozó tüntetők zavarták meg a szervezet élére javasolt John Brennan meghallgatását a szenátus hírszerzési bizottságában, írja a Guardian. „Elég a CIA gyilkosságaiból!", „Brennan=dróntámadás" – szerepelt több felmutatott papíron. A tiltakozók többször is bekiabáltak, ezért a bizottság elnöke felfüggesztette az ülést, és a tiltakozókat kivezettette a teremből.

Nem sokkal a meghallgatás előtt derült ki, hogy Barack Obama beleegyezett, hogy a kongresszus két illetékes bizottsága betekintést nyerjen az igazságügyi minisztérium által készített titkos jogi jelentésbe. A nagy felzúdulást keltett dokumentum alapján még az amerikai állampolgárok sincsenek biztonságban, ha valaki úgy gondolja, hogy fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, a külföldiek ellen pedig szinte korlátlanul bevethetők a CIA drónjai.

Brennan a meghallgatáson arról beszélt, hogy a dróntámadások az utolsó eszközt jelentik ahhoz, hogy emberéleteket mentsenek meg, amikor már nincs más megoldás. Elismerte, hogy a legjobb erőfeszítéseik ellenére is előfordultak civil áldozatok, de csak nagyon ritkán.

Szerinte többször is megismételték, az Egyesült Államok háborúban áll az al-Kaidával, amelyik amerikai állampolgárok életére tör. „Bármelyik amerikainak, aki csatlakozott hozzájuk, tudnia kellett, hogy az ellenséghez tartoznak" – mondta. Éppen ezért a drónok célpontjainak listájára került személyek eljátszották a lehetőségüket, hogy felajánlják nekik a megadást.

A dróntámadások megszaporodását az al-Kaida jemeni megerősödésével állította párhuzamba. Brennan azt mondta, nem tud olyan alkalomról, amikor lehetőségük lett volna elfogni egy terroristát, ehelyett azonban drónokkal légicsapást mértek rá. A CIA igazgatói posztjára jelölt tisztviselő azt mondta, hogy Jemennek egyes részei kívül esnek a biztonsági erők és a titkos szolgálatok hatáskörén, ezért nem volt lehetséges a 2011-ben drónokkal likvidált Anvar al-Avlaki, a jemeni al-Kaida „hangjának" elfogása.

Az eddig Obama nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozó Brennan George W. Bush alatt is a CIA vezetésében dolgozott, ezért a szenátorok például a vízbefojtásos kínvallatásról is kérdezték. „Ezt soha nem kellett volna alkalmazni, és ha rajtam múlik, soha többé nem is fogjuk alkalmazni" - mondta.

A Washington Post szerint Brennan kulcsfontosságú szerepet játszott a rijádi vezetéssel a Szaúd-Arábiában két éve létrehozott titkos drónbázisról folytatott tárgyalásokban. Erről a bázisról indultak bevetésre az al-Kaida jemeni szárnya ellen a pilóta nélküli robotrepülők.

A Brennanra váró kemény kérdések ellenére nem izzasztották meg, az pedig korábban sem merült fel, hogy a szenátorok ne támogassák kinevezését a szexbotránya miatt távozásra kényszerülő David Petraeus volt CIA-igazgató helyére. A csütörtöki, nyilvános meghallgatáson kívül lesz egy zárt ülés is jövő kedden, amikor majd észak-afrikai ügyekről, például Maliról kérdezik Brennant.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft