Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Belépődíjat szednek az olasz szigeteken

2013.02.08. 07:34

Egyeurós „belépti díjat” szednek a turistáktól a toszkán Elba szigetén, amely ezzel a lépéssel számos más itáliai sziget példáját követi. Évi egymillió eurós bevételt várnak Elbán a nyártól érvényes belépődíjtól. Aki komppal érkezik a szigetre, annak fizetnie kell – így döntött az Elbán fekvő nyolc település polgármestere. Az olasz sajtó úgy értesült, nem kizárt, hogy az adót már a tavasszal bevezetik.

A legnagyobb toszkán szigetre érkezők közül csak azoknak nem kell fizetniük, akik Elbán dolgoznak vagy nyaralójuk van. Huszonkétezer üdülőház található a szigeten. Mentességet kaptak az elbai kikötőkben magánhajóval partra szállók is. Így kizárólag a turistákat sújtják, akiknek a szállodákban már idegenforgalmi adót is fizetniük kell.

A lapok hangsúlyozták, hogy a harmincezer lakosú Elbán a polgármestereken túl negyvennégy tanácsos és százhuszonnégy önkormányzati képviselő is fizetést kap. Ezt megtakarítva nem kellene megadóztatni a turistákat.

Az utóbbi években Capri, Capraia és Giglio szigete is egyeurós belépési díjat vezetett be. Sergio Ortelli, Giglio polgármestere bejelentette, hogy az összeget az idén másfél euróra emeli.