Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Iráni fegyverekkel küzdhetnek a jemeni lázadók

2013.02.08. 06:57

Jemen kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyomozásba kezdett az állítólagosan Iránból indított, és január végén jemeni felségvizeken lefoglalt fegyverszállítmány ügyében – jelentették csütörtökön jemeni források.

Az amerikai haditengerészet segítségével lefoglalt hajón iráni gyártmányú légvédelmi rakéták, robbanóanyagok, rakétagránátok, valamint pokolgépek készítéséhez szükséges felszerelések voltak. Teherán tagadja, hogy útnak indított volna fegyvert szállító hajót, valamint hogy bármilyen formában beavatkozna jemeni ügyekbe.

Az ENSZ egy 2007-es határozata megtiltotta Iránnak a fegyverexportot. Dzsamal Benomar, Jemen ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén közölte újságírókkal, hogy a vizsgálat keretében ENSZ-szakértők utaztak az arab országba. Ki fogják deríteni: honnan indult a szállítmány, és kinek szánták – mondta.

Szanaa állítása szerint a szállítmány megrendelői síita lázadók voltak, akiket Irán támogat. A fegyvereket vivő hajó többféle zászló alatt hajózott, legénysége viszont jemeni volt.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök a múlt héten üzenetet küldött iráni hivatali kollégájának, Mahmúd Ahmadinezsádnak, és ebben felszólította Iránt, hogy hagyjon fel a jemeni síita lázadók támogatásával, főleg ne küldjön nekik fegyvert – közölte a szanaai elnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselője.