Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nagy vonalakban kész az EU költségvetése

2013.02.08. 06:45 Módosítva: 2013-02-08 08:11:43

Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről – jelezték Brüsszelben uniós források, egyelőre névtelenséget kérve. A források hangsúlyozták, hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. A teljes körű megegyezés még a nap folyamán várható.

A tanácskozás helyszínén keringő értesülések szerint a keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve mintegy 908 milliárd euró lenne. A britek eredetileg azt követelték, hogy a tényleges kifizetéseket nyessék le 900 milliárd alá.

Hajnalra kész lett a tervezet

Reggel hat óra körül körül rövid szünetet tartottak az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján - jelentette be péntek hajnalban egy népszerű mikroblogoldalon keresztül Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Átdolgoztam a (keretköltségvetésre vonatkozó) javaslatot. A plenáris ülés 6:30-kor folytatódik a megállapodás érdekében” – tudatta a belga politikus. Van Rompuy az eredeti tervek szerint csütörtök délután három órakor ismertette volna a tagállamok vezetőivel az EU többéves pénzügyi keretére (multiannual financial framework - MFF) vonatkozó javaslatát, de a hivatalos javaslat csak 15 órával később készült el.

„Kész a papír! Ideje kidolgozni a részleteket” – közölte a Twitteren keresztül Alexander Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere az új tervezetről beszélve.

Magyarország sokat veszíthet

Az EU 2014-2020-as költségvetéséről novemberben már egyszer megpróbáltak megállapodni, de akkor nem sikerült. Akkor is csúszott a kezdés. Akkor az húzta el az időt, hogy Herman Van Rompuy egyenként tárgyalt minden ország vezetőjével, majd a kétoldalú megbeszélések (EU zsargonban "kihallgatások") alapján mutatott a tagállamoknak egy tervet, amit jó kiindulási alapnak vélt a kompromisszumhoz. Aztán kiderült, hogy nem lett jó.

Most más a koreográfia: Rompuy még a tanács megkezdése előtt, már délután kiadta a legújabb tervet a tagállamoknak, amelyek szakértői átszámolják, hogy a lefektetett elvekből hány euró következik. Illetve a háttérben egymást puhítják, és szövetségeket alakítanak. A brit, a holland és a dán miniszterelnök is külön egyeztettek, ahogy a támogatások kedvezményezettjei is összehangolták már stratégiájukat.

Magyarország nagy vesztese lehet a következő költségvetésnek, az erről szóló cikkünket itt olvashatja el. A tárgyalások hátteréről bővebben ebben az írásunkban olvashat.

A hivatalos javaslatból kiszivárgott információk alapján a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó MFF 960 milliárd euró uniós kötelezettségvállalást és körülbelül 908 milliárd euró tényleges kifizetést tehet lehetővé. Ez a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelentene. Egyes értesülések szerint a javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.

Uniós források szerint Herman Van Rompuy legelőször ezekről a főösszegekről akarja politikai megállapodásra bírni a csúcs résztvevőit, hogy azután az adott kereten belül döntsék el, melyik költségvetési fejezetre mekkora összeget fordítsanak, és milyen részletszabályok alapján.

Jelenleg lehetetlen megbecsülni, hogy ez a részletes alkufolyamat mennyi ideig tart majd. Azt sem lehet kizárni, hogy a tényleges megállapodás a 2014 és 2020 közötti MFF-ről csak péntek estére születik meg.

Éjjel is tartottak szünetet

„Kétoldalú tárgyalások. Némi mozgás. Pletykák keringenek. Úgy gondolom, azt remélem, pár órán belül megszülethet (a megállapodás)...de ki tudja?” – írta internetes üzenetében Stubb éjjel 3 óra körül.

Korábban az egyeztetések menetére rálátó uniós források arról számoltak be, hogy a német delegáció már a tárgyalások kezdete előtt jelezte, ha elkészül Herman Van Rompuy költségvetési javaslata, legalább 4-5 órára lesz szükség, hogy mindent töviről-hegyire ki lehessen számítani.

A csúcstalálkozóra érkező Petr Necas cseh kormányfő köntörfalazás nélkül vétóval fenyegetett arra az esetre, ha Csehország nem juthat több uniós támogatáshoz, ha - mint fogalmazott - a javaslat országa számára „elfogadhatatlan” lesz. Kiszivárgott hírek szerint Necas kerek egymilliárd euróval szeretné megemeltetni a Csehországnak járó összeget. Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő azt mondta viszont: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Csehország felzárkóztatási támogatásai csökkenésének egyik lényeges oka, hogy a cseh régiók jelentősen felzárkóztak az uniós átlaghoz, és részben ki is kerültek a leginkább támogatandó, legelmaradottabb régiók köréből.

Az eredeti menetrend az lett volna, hogy a tagállamok delegációi csütörtök délután háromkor megismerhetik a javaslatot, és annak ismeretében ülhetnek le tárgyalni. Ennek ellenére Herman Van Rompuy nem állt elő ilyen javaslattal az eredeti tervhez képest csaknem hat órás késéssel kezdődő egyeztetésekre, amit azzal indokolt, hogy a tagállamok vezetőinek nézetkülönbségei miatt nem sikerült kompromisszumos javaslatot készítenie.

A tárgyalásokat nem sokkal éjfél után körülbelül egy órás időtartamra felfüggesztették, amit Van Rompuy „rövid szünetnek” nevezett internetes mikroblogján közzétett nyúlfarknyi üzenetében. A megbeszélések fél kettő után nem sokkal folytatódtak.

A teremben az uniós intézmények vezetőin kívül csak a 27 tagország állam- és kormányfői vannak jelen, formális jegyzőkönyv a tárgyalásokról nem készül, és a teremben bárki bármikor kérhet szünetet, hogy egyeztessen szakértőivel, diplomatáival a részletkérdésekről, amelyek esetenként eurómilliárdok sorsát dönthetik el.