Márk
13 °C
28 °C

Tüntetők a bukaresti magyar nagykövetségnél

2013.02.08. 16:41
Tucatnyi tüntető gyűlt össze a bukaresti magyar nagykövetség előtt péntek délután. Román nemzeti lobogókat tűztek ki a külképviselettel szemben lévő kerítésre.

A demonstrálók a székely és általában minden idegen zászló Románia területén való kitűzése ellen tiltakoztak és elítélték Magyarország beavatkozását a székelyföldi zászlóvitába. Többen feliratokat emeltek a magasba: "Ha nem tudtok románul, húzzatok el innen", "Románia az én hazám, a tiétek Mongólia", "Ha Vlad Tepes élne, egy hazátlan sem beszélne". Az ellenségeit karóba húzató Vlad Tepes az a középkori uralkodó, akiről Drakula alakját ihlette, a bozgor (hazátlan) pedig a magyarokra használt leggorombább román szitokszó.

A tüntetők az MTI-nek elmondták: spontán megmozdulásról van szó, amelynek résztvevői a bukaresti Egyetem téren találkozva döntötték el, hogy a nagykövetség elé vonulnak. Az Egyetem téren több mint egy éve folyamatosan jelen van néhány tüntető, aki Traian Basescu államfő lemondását követeli.

A helyszínt biztosító rendőrök szerint a demonstrációt nem jelentették be. A megmozdulásról kora délutánig csak a kormánypártokhoz közel álló hírtelevíziók számoltak be. Jövő héten bejelentett, nagyobb létszámú demonstráció várható a bukaresti magyar nagykövetség előtt.

Füzes Oszkár nagykövet nem volt az épületben a megmozdulás idején, mert - mint minden évfordulón -  a Veszprémben négy éve meggyilkolt Marian Cozma emlékére rendezett temetői megemlékezésen vett részt, ahol megkoszorúzta a válogatott kézilabdázó sírját.

A demonstráció kapcsán a nagykövet a MTI-nek telefonon annyit mondott: örül, hogy Romániában demokrácia van, mindenki szabadon kinyilváníthatja véleményét, ugyanakkor reméli, hogy ez a jelképek szabad használatára is kiterjed.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft