Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az USA rakétáinak nem elég jó Románia

2013.02.09. 19:48

Hiányosságokat említ az amerikai védelmi minisztérium egy bizalmas jelentése az Európába telepítendő rakétaelhárító rakétarendszerrel kapcsolatban, a kiszemelt romániai helyszínt például alkalmatlannak tartja az Egyesült Államok területének megvédelmezése szempontjából.

A titkos anyagokból - hírügynökségi beszámolók szerint - az amerikai kongresszusnak alárendelt számvevőszék (GAO) készített tájékoztatót a kongresszusi tagok számára a rendszerről, amelyet egyebek között egy iráni támadás elleni védelemre szánnak. Ezt a tájékoztatót nyilvánosságra is hozták, és egyik fő megállapítása szerint az amerikai kormány elmulasztotta, hogy kellő időben tanulmányokat végezzen, amelyekkel megelőzhette volna a műszaki problémákat.

Többek közt arra a megállapításra jut a jelentés, hogy a projekt negyedik szakaszában a védőpajzs ballisztikus elfogórakétáinak támaszpontul előirányzott helyszín, Románia nem igazán felel meg a kitűzött céloknak. A NATO-n belül a romániai Deveselu támaszpontot szemelték ki a pajzs egyik részeként.

A nem bizalmas jelentés további problémáként jelöli meg azt az eshetőséget, hogy az eredetileg lengyel és román katonai támaszpontokra tervezett rakétákat északi-tengeri hajókra telepítsék át, mert ez diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet. Oroszország ugyanis ellenzi a rakétavédelmi rendszert, és fenyegetésként tekint rá.

Az amerikai tudományos akadémiának a jelentésben megemlített állásfoglalása egyenesen a projekt negyedik fázisának leállítását javasolja, és az elhárító rendszert az amerikai keleti partra helyezné át, hangsúlyozva viszont, hogy az nem csupán az Egyesült Államok védelmét szolgálná, hanem európai szövetségeseit is.

A jelentést megrendelő republikánusok azért bírálják a tervet, mert azt szerintük elkapkodták, hogy megnyugtassák az oroszokat egy új változattal, és ezért a rendszer műszakilag nincs kellően kidolgozva.

A Bukaresttel 2011-ben kötött megállapodás értelmében a dél-romániai Caracal közelében lévő Deveselu légitámaszpontra mozgó indítóállású SM-3 elfogó rakétákat telepítenek, amelyeknek nincs robbanófejük, s csak az ütközés erejével semmisítik meg az ellenséges ballisztikus rakéták robbanófejeit. A rakétákhoz radarállomás és parancsnoki irányítópont tartozik majd. A bázison 150-200 amerikai katona, illetve polgári alkalmazott is lesz. A rakéták telepítésének tervezett éve 2015.