Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A lóhús elriasztja a briteket az EU-s importtól

2013.02.10. 14:56
Mivel a botrányban brit termék vagy vágóhíd nem volt érintett, a szigetországban azt tervezik, hogy egyelőre inkább csak helyi hústerméket ennének. A románok eközben tagadnak, és a franciákra hárítják a felelősséget a fagyasztott lasagnában talált lóhúsért.

Az EU-társállamokból érkező hústermékimport felfüggesztését javasolta vasárnap a brit parlament illetékes szakbizottságának vezetője, miután a brit hatóságok nagy mennyiségű lóhúst találtak külföldi alapanyagból gyártott, marhahúsosként árult készítményekben. Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke a BBC rádiónak vasárnap azt mondta: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan származnak a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok.

Hozzátette: a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett.Szerinte ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy "a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak, lehetőleg friss húst a helyi hentestől, farmtól vagy szupermarketből". Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter, akinek tárcája az élelmiszer-biztonságért is felelős, szintén kijelentette, hogy kész kezdeményezni az EU-ból származó húskészítmények importjának tilalmát, ha kiderül, hogy az ügy érinti a kiskereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszer-készítmények biztonságos fogyaszthatóságát.

Paterson szerint ha egy árucikk csomagolásán az van feltüntetve, hogy a termék marhahúsból készült, de valójában lóhúst tartalmaz, az "egyértelmű csalás". A miniszter szerint "bűnszervetek konspirációjáról van szó".

Az egyre nagyobbra dagadó, már nemzetközivé vált lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben. A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott.

Azóta kiderült, hogy ennek a hamburgerterméknek az alapanyagát a nagybani forgalmazó egy olyan lengyelországi cégtől vásárolta, amely nem szerepelt a Tesco által jóváhagyott beszállítói listán. Az ügy a minap újabb fordulatot vett, miután a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben is nagy mennyiségű lóhúst talált.

Az FSA tesztjei alapján a Findus marhahúsos lasagne-készítményei zömmel. egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak. A hús a Findus tájékoztatása szerint egy francia beszállító cégtől érkezett, a francia cég pedig egy romániai beszállítótól vette az alapanyagot.

A románok tagadnak. Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter abban is kételkedik, hogy valóban Romániából származott a Findus lasagnájában talált lóhús. A miniszter egy szombat esti tévéműsorban elmondta: nem a francia vagy brit hatóságok, hanem a nyersanyagot beszállító francia cég állította azt, hogy Romániából származott a lóhús. Hozzátette: a román élelmiszerbiztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és szombaton ellenőrizték a francia kereskedő által megnevezett két román vágóhidat.

"Az egyik eleve nem jön szóba, mert semmilyen marhahúsexportja nem volt az uniós piacokra. Egyébként ennek a két cégnek van működési engedélye lóvágóhíd működtetésére. A két román cég közvetítőkön keresztül exportált is lóhúst az unióba, de nem a botrányban érintett franciaországi kereskedőnek" - mondta a román miniszter. A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero korábban bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.

Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke szerint a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.