Eleonóra
-1 °C
2 °C

A villanyszámla miatt tüntetnek a bolgárok

2013.02.10. 15:52

Bulgáriában vasárnap nagy tüntetések voltak a fővárosban, Szófiában és az ország számos más városában: a közfelháborodást a hirtelen megnövekedett villanyszámlák okozták. Az országban nem most, hanem még tavaly júliusban emelkedett 13 százalékkal az áram ára, de a lakosság csak újabban, a kemény tél miatt érzi igazán a csapást.

A tüntetők jelszavai bőven tartalmazták a "maffia" és a "mondjon le!" kifejezéseket, a felvonulók villanyszámlákat égettek el, és követelték az áramszolgáltatás visszaállamosítását. A bolgár árampiacon két cseh energiavállalat, a CEZ és az Energo-Pro, valamint az osztrák EVN osztozik. Az EVN-nél közölték, hogy két vállalati kocsiját felgyújtották Plovdivban.

A jobbközép színezetű bolgár kormányra idén júliusban parlamenti választás vár, és népszerűségét már eddig is megtépázta a költségvetési takarékosság, a nagy munkanélküliség és az alacsony jövedelmek ügye. Bulgária az EU legszegényebb országa, a havi átlagbér 350 eurónak (jelenlegi árfolyamon 101 800 forint) felel meg - írta a Reuters.