Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kiakadt egy olasz állatvédő a magyar kölykök állapotán

2013.02.10. 11:11

A Kelet-Közép-Európából származó kutya- és macskakölykök kereskedelmének felfüggesztését sürgeti Michela Brambilla volt olasz idegenforgalmi miniszter és állatvédő, írta a Corriere della Sera nevű napilap vasárnap. Az olasz egészségügyi miniszterhez intézett felhívásában Michela Brambilla elismerte, hogy nem hozott eredményt az illegális állatkereskedelem megfékezését célzó törvény, amely 2010-ben, az ő minisztersége idején lépett hatályba.

A volt miniszter azt kérte, hogy állítsák le a "katasztrofális" állatimportot addig, amíg az illetékes tárca ki nem dolgozza a megfelelő ellenőrzési rendszert. A hatóságok évente több ezer állatkölyköt foglalnak le az olasz határokon, csak az utóbbi három hónapban 800 kiskutyáról és kismacskáról volt szó.

A Corriere della Sera szerint Szlovákiából, Magyarországról és Romániából érkeznek mikrocsippel, egészségügyi könyvvel és oltási igazolásokkal. A határon átjutnak az ellenőrzéseken, és egyenesen az olasz városok állatkereskedéseibe kerülnek. "Kár, hogy minden hamis..." - állítja az újság. Információik szerint a kölykök valójában alig idősebbek 30 naposnál, pedig az importáláshoz legalább három hónaposnak kellene lenniük.

"Nincsenek beoltva, ellenkezőleg, betegek: a lágertenyészetekben, ahol megszületnek, vírusokat és fertőzést szednek össze. Az állatcsempészek begyógyszerezik őket, hogy egészségesebbnek tűnjenek. (...) A boltokban az olasz vevők állatonként 750-2000 eurót fizetnek, és a kölykök utána új gazdáiknál pusztulnak el"- írta az olasz napilap.

Michela Brambilla a jobbközép Szabadság Népe politikusa, 2011-ig a Berlusconi-kormány idegenforgalmi minisztere volt, jelenleg az Olasz Állat- és Környezetvédő Liga elnöke.