Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Németország fegyvert ad el Szaúd-Arábiának

2013.02.10. 16:44

Szaúd-Arábia több száz harckocsi után hadihajókat is vásárolni akar Németországtól. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap szerint a német szövetségi biztonsági tanács előzetes hozzájárulást adott az 1,5 milliárd eurós üzlethez.

A lap szerint a sivatagi királyság tengeri járőrhajókat kíván vásárolni a jachtokra és kisebb méretű hadihajókra szakosodott Lürssen hajógyártól. A cégnek a szerződéskötéstől számított két éven belül kell leszállítania a 10 és 25 millió euró közötti értékű hajókat.

Németországban valamennyi hadiipari exportügylethez szükséges a kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács hozzájárulása. A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, még az ülések napirendje is szigorúan titkos, és sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással. Tevékenységéről csak összefoglaló adatokat közöl a hadiipari ágazat kivitelének alakulásáról szóló éves kormányzati jelentésben. Ugyanakkor a politikailag érzékeny és nagy volumenű üzletekről rendre kiszivárognak információk, amelyek általában élénk belpolitikai vitát váltanak ki.

A Bild am Sonntag szerint Angela Merkel kancellár 2011-ben erősen támogatta, hogy a Lürssen járőrhajókat adjon el Angolának, a szaúdi üzlethez pedig az általa vezetett tanács már meg is adta az előzetes hozzájárulást, amely megnyitja az utat a szerződéskötés felé.

A hajógyár nem kommentálta a lap értesülését, és a gazdasági minisztérium szóvivője sem kívánt nyilatkozni az ügyben. Ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának ügyvezetője, Thomas Oppermannn bírálta az üzletet. Úgy tűnik, a kormány "állig fel akarja fegyverezni a szaúdi katonákat, és elereszti a füle mellett a Szaúd-Arábiába irányuló német fegyverszállítások ellen tiltakozó hangokat" - mondta a politikus a Bild am Sonntagnak.

Legutóbb tavaly júliusban derült fény arra, hogy az arab ország Németországtól kíván vásárolni hadfelszerelést. Az akkori hírek 600-800 Leopard 2 típusú harckocsiról szóltak. 2011-ben, az "arab tavasz" idején 200 Leopard 2-es eladásáról számolt be a német sajtó, amiből jelentős belpolitikai vita alakult ki. Az ellenzék hevesen tiltakozott, felróva a kormánynak, hogy olyan országnak szállít fegyvereket, amely menedéket adott Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai diktátornak, támogatta a tüntetőkkel szemben katonai erővel fellépő bahreini rezsimet, és szinte az utolsó pillanatig kiállt Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök mellett.