Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A metróban folytatták az egyiptomi forradalmat

2013.02.11. 17:16

Kairó beszámolók szerint megmozdulások kezdődtek hétfő délután az egyiptomi fővárosban Hoszni Mubarak elnök lemondásának második évfordulóján.

A rendőri készültség ellenére maszkot viselő emberek leállították a metró forgalmát a város központjában, a Tahrír térnél, és néhányan össze is verekedtek a szerelvényekre váró türelmetlen utasokkal. Mások az elnöki palota közelében zárták le egy híd forgalmát azzal, hogy az útra álltak.

A fő menetek később indulnak Kairó több negyedéből a Tahrír térre. A hatóságok megerősítették a tér, az elnöki palota, a belügyminisztérium és más közintézmények védelmét. A rendőrség előzetes információk alapján a metró biztosítására is készült.

A különféle világi mozgalmakkal rokonszenvező tüntetők azt követelik az iszlamista alapokon álló Mohamed Murszi elnöktől, hogy érje el az őt hatalomra juttató forradalom eredeti fő céljait: a szabadságot és a társadalmi igazságosságot. Ennek eléréséhez egyebek között nemzeti egységkormányt és az iszlamista ihletésű új alkotmány megváltoztatását tartják alapvetőnek.

A 84 éves Hoszni Mubarak, az egykori teljhatalmú elnök életfogytiglani börtönbüntetését tölti, de újabb per elé néz, miközben a lakosság nagy részét ez már nem érdekli.

Gőzerővel bővül a kairói metróhálózat

Az arab világ és Afrika első teljes értékű metrója a kairói, amelyik három vonalból áll, hossza 69,8 kilométer. Az első szakaszt 1987-ben adták át, a szerelvények naponta négymillió embert szállítanak. A hálózat folyamatosan bővül, a hármas vonal második szakaszának megnyitását 2014-re tervezik. A vonal francia és egyiptomi pénzből bővül. A nyolcvanas évek végén maga Hoszni Mubarak, akkori egyiptomi elnök is adott át metróvonalat.