Klaudia
-3 °C
3 °C

Elhagyta a vihar a keleti partot

2013.02.11. 00:02
Vasárnapra legalább kilencen haltak meg az Egyesült Államok északkeleti partvidékén a hétvégén átsöprő hóvihar miatt.

Az ítéletidő átvonulása után hétfőn az amerikai Közép-Nyugat Nagy-síkságának államait fenyegeti nagy, mintegy 30 centiméteres hóesés. Az óránként 80 kilométeres széllökésekkel járó vihar Dél-Dakotát sújtja majd a legerősebben. Az erős szél és a rossz látási viszonyok miatt az államon átvezető 90-es autópálya egy 240 kilométeres szakaszát már vasárnap lezárták, csakúgy, mint egy 120 kilométeres részt a 29-es sztrádából.

Több mint 5800 járat kimaradása után a légiközlekedés északnyugaton kezd visszatérni a normális mederbe, szombaton és vasárnap az összes lezárt repülőteret megnyitották. Connecticutban és Massachusettsben egyaránt feloldották a magángépkocsik használatára vonatkozó tilalmat. Igaz, az utak egy része továbbra is járhatatlan, mert a hóréteg vastagsága helyenként eléri, sőt meghaladja az egy métert.

A vonatközlekedés New York és Boston között vasárnap korlátozott volt. Rhode Island és Connecticut tömegközlekedése vasárnap is szünetelt. A hétvégi vihar Connecticutban legalább öt, New York államban és Bostonban pedig két-két emberéletet követelt. Kanadából három halottat jelentettek.