Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elhalasztották a Berlusconi elleni pert

2013.02.11. 11:30

Silvio Berlusconi kérésére a parlamenti választások utáni időszakra halasztotta az illetékes milánói bíróság hétfőn a Ruby-per tárgyalását. A volt olasz kormányfőt hivatali hatalommal való visszaéléssel és fiatalkorúval való szexuális kapcsolattal vádolják.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke a választási kampánnyal kapcsolatos elfoglaltságaira hivatkozva meg sem jelent a tervezett tárgyaláson. A bíróság Berlusconi hasonló kérelmére január végén még nemet mondott, most azonban nem emelt kifogást.

A következő tárgyalás időpontját a február végi parlamenti választások utánra, március 4-re halasztották. Ezt további három tárgyalás követi majd, március 8-án, 11-én és 18-án. Az utolsó tárgyaláson megszülethet az ítélet is.

Ilda Boccassini ügyész elfogadta a perhalasztást, azt hangsúlyozva, hogy a bíróságnak a választások után köteleznie kell a volt kormányfőt a tárgyalásokon való megjelenésre. „Jól ismerem Berlusconit, a választások után a kormányalakításra vagy bármi másra fog hivatkozni” – mondta Boccassini.

A még 2011-ben kezdődött ún. Ruby-perben az idén 77 éves Berlusconit kiskorú lány prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. A most 21 éves „Szívtipró Ruby”, a marokkói Karima El Mahroug a vád szerint négy évvel ezelőtt tizennégy alkalommal vett részt az akkori kormányfő Milánó közeli villájában rendezett partikon. Rubyt a védelem januárban szólította a bíróság elé tanúként, de végül nem hallgatták meg.

Berlusconi tavaly októberben önként nyilatkozott a bíróságon hangoztatva, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata Rubyval. A milánói bíróság február 8-án a Berlusconival szembeni másik pert is márciusra halasztotta.

A Mediaset-perként ismert eljárásban a vállalkozó-politikust adócsalással vádolják be nem fizetett televíziós közvetítési jogdíjak miatt.