Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedték a kétnyelvű feliratokat a szlovák vasútállomásokon

2013.02.11. 15:12 Módosítva: 2013.02.11. 20:07

Elutasította a Szlovák Államvasutak több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke azt mondta, hogy az utóbbi hetekben 38 felvidéki település polgármestere fordult írásbeli kérvénnyel a vasúthoz, de a vállalat a kompetencia hiányára hivatkozva elutasította a kérést.

„Alibi kibeszélés folyik az állami hivatalok részéről, mivel a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi a táblák kihelyezését" – jelentette ki Berényi József, a kezdeményezésre kapott válaszra reagálva. Mint mondta, az újabb elutasítás dacára tovább akarják folytatni a küzdelmet, és következő lépésként csütörtökön több, vasúti megállóval vagy állomással rendelkező felvidéki településen önerőből helyezik ki a hiányzó magyar feliratú helységnévtáblákat.

A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, köztük civilek, néhány önkormányzat és a felvidéki magyarok politikai érdekképviselete is. Az ügy rendezését célzó kéréseket részben az igény hiányára, részben pedig egy törvényi ellentmondásra hivatkozva utasították el a hivatalos szervek.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, de a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére.

Berényi elmondta, hogy a kétnyelvű vasúti feliratok kihelyezésének ügyében korábban A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi biztosa őszre ígért megoldást, ennek azonban azóta sincs kézzelfogható eredménye. „A vasút legújabb levele kézzelfogható bizonyíték arra, hogy nincs meg az a politikai és szakmai akarat, amelyről a kormánybiztos korábban azt mondta, hogy létezik" – szögezte le az MKP politikusa.

A. Nagy László az újabb kérvények kapcsán azt mondta, fontosak a hasonló kezdeményezések, mivel megmutatják a kormányzatnak, hogy van társadalmi igény a kétnyelvűsítésre. A kormánybiztos hozzátette, hogy a közlekedési tárcával ez ügyben folytatott tárgyalások novemberben eredmény nélkül zárultak. A hivatal munkatársai utána kidolgoztak egy olyan javaslatot amelynek értelmében a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításával érnék el a jogharmonizációt. A javaslat szakmai és jogi áttekintése már befejeződött, az azonban még kérdéses, hogy ki és mikor terjeszti a kormány elé.

Martin Kóna, a szlovák közlekedésügyi tárca szóvivője a polgármesterek kezdeményezése kapcsán leszögezte: a minisztérium tudatában van a problémának, és úgy akarja rendezni azt, hogy a megoldással minden érintett fél elégedett legyen. Mint mondta, már készülőben van a közlekedési törvény átfogó módosítása, amely ezt a problémát is orvosolja, a módosítás várhatóan az év második felére készül el.