Klaudia
-3 °C
3 °C

Nem engedték ki a katonai bázisról a bamakósokat

2013.02.11. 19:34
Jövőre messze elkerüli a Budapestről induló afrikai autós ralli Bissau-Guineát, ahol a hétvégén, a verseny befutóján egymást érték a résztvevőket sújtó atrocitások. Az autósok nagy részét egy napig szinte fogolyként kezelték a hatóságok a karneválozó fővárosban, de voltak olyanok is, akiket bozótvágóval támadtak meg az egyik vidéki állomáson.

Az Index szombaton beszámolt arról, hogy a Budapest-Bamako ralli indulóit váratlanul kemény hatósági intézkedések fogadták a verseny utolsó állomásán, Bissau-Guineában.

143 indulóból szombaton 83 csapat autója érte el a fővárosban, Bissauban felállított célt, nagy részüknek azonban már az országhatár átlépése után szembesülnie kellett azzal, hogy a katonák és a rendőrök fenyegető hangnemben lépnek fel a nemzetközi társasággal, és ellentmondást nem tűrve begyűjtik az autók forgalmi engedélyét. Később több hotel elől elszállították az autókat is.

A hatóságok egy katonai támaszpontra vitették a rallis kocsikat, majd vasárnap bejelentették, hogy kizárólag a támaszpont területén lehet árusítani őket. A helyi autókereskedőknek azonban nem engedélyezték, hogy belépjenek a kerítésen belülre. A kocsik közül csak kormány közeli emberek válogathatott. Ők vették meg a 9000 kilométeres távot teljesítő két Trabantot is.

A katonák a vevőkre váró bamakósokat egész nap nem engedték ki a bázisról, órákig gyakorlatilag fogolyként kezelték őket, míg végül a katonai vezetés egyik tagjával tárgyalva a futam főszervezője elérte, hogy enyhítsenek a szabályokon. Hétfőn végül a kormányzat további autókat vásárolt, de az RTL Klub információi szerint sokan kocsijukat hátrahagyva indultak repülővel haza, mások pedig konvojban autójukkal hagyták el az országot.

A ralli honlapján megjelent összefoglaló szerint "a bissaui kormány ígérete ellenére nem látta vendégül a ralli indulóit". A hivatalos záró eseményt is szűk körben tartották meg, mert a résztvevők többsége a helyi karnevál miatt nem tudta megközelíteni a helyszínt.

Az összefoglalóban megemlítik azt is, hogy az országba érve négy autót bozótvágó késekkel támadtak meg helyi bűnözők, hogy az autókra szerelt alkatrészeket és kiegészítőket ellopják. “Padló gázzal kellett menekülnünk.” – idézi a honlap Vanyák Lászlót, a versenybírói busz sofőrjét.

Most nyomát sem találtuk annak a szivélyes fogadtatásnak, amelyben Bissau tavaly részesítette a Budapest-Bamako résztvevőit - mondta az Indexnek Szabó Gál András, a futam alapítója és főszervezője. Szabó Gál szerint a feszült légkör katonai hatalomátvétel következménye, ezért egészen biztos, hogy amíg az országban nem változik a politikai helyzet, a ralli el fogja kerülni Bissau-Guineát.

Az országban tavaly áprilisban zajlott le a sokadik katonai puccs. A hatalomátvételt követően a hadsereg vezetői beleegyeztek, hogy 26 kisebb párttal közösen megalapítják a Nemzeti Átmeneti Tanácsot, amely két éven át irányítaná az országot.