Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Románia mindent tagad lóhúsügyben

2013.02.11. 16:50

A román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak, jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter. A BBC szerint Victor Ponta miniszterelnök is határozottan elutasította a vádakat. Románia nem hajlandó elfogadni „az ügyeletes gyanúsított" szerepét, mondta Ponta. „Bevallom, nagyon mérges vagyok" – tette hozzá.

A miniszter azt mondta, hogy az eddigi hatósági vizsgálatok nem erősítették meg azt a külföldi sajtóban terjesztett hírt, miszerint a lóhúst Romániában adták volna el marhahúsként. Constantin szerint Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben. A Findus dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.

Két romániai vágóhíd esetében vetődött fel a gyanú. A miniszter szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy az egyik román vágóhíd csak lóhúst exportál, így az ő esetében nem merülhetett fel a téves címkézés. A másik vállalat ló- és marhahúst egyaránt ad el külföldre, de az ő esetében sem találtak szabálytalanságot a hatóságok. A miniszter állítása szerint az is téves információ, miszerint Romániából darált húst adtak volna el, hiszen Romániát nem hagyta el ilyen áru. „Új információk megjelenéséig részünkről lezártnak tekintjük az ügyet" – mondta Constantin.

Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos – aki szintén részt vett a román miniszter sajtótájékoztatóján – azt mondta, hogy a román hatóságok jól együttműködtek az Európai Bizottsággal, és az unió végrehajtó szervének egyelőre nincsenek olyan információi, amelyek valamelyik tagállamot vádolnák az ügyben.