Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Tűzszünetet Szudánban

2013.02.11. 09:53

Tűzszüneti megállapodást írt alá a szudáni kormány az egyik fő dárfúri lázadócsoporttal Katarban, újabb kísérletként az évtizedes nyugat-szudáni konfliktus megoldására – jelentette vasárnap éjjel a QNA katari hírügynökség.

Hosszú évek nemzetközi erőfeszítései sem tudtak véget vetni eddig a lázadásnak a nyugati Dárfúr tartományban, ahol a többségükben nem arab felkelők fegyvert fogtak 2003-ban. Az ellen lázadtak fel, hogy az arabok uralta kartúmi kormány elhanyagolja a térségüket.

A szudáni kormány képviseletében Amín Haszan Amr írta alá Dohában a megállapodást az Igazság és Egyenlőség Mozgalmat (JEM) képviselő Mohamed Basír Ahmeddel, Ahmed bin Abdalláh al-Mahmúd katari miniszterelnök-helyettes és Aichatou Mindaodou, az Afrikai Unió közvetítője jelenlétében.

A szudáni kormány 2011-ben már aláírt egy katari közvetítésű békemegállapodást a kisebb dárfúri lázadófrakciókat összefogó Felszabadulás és Jog Mozgalommal (LJM), de a fő lázadó erők nem csatlakoztak ahhoz. A dohai egyezményként ismertté vált megállapodás azóta is gyenge lábakon áll.