Tibor
2 °C
8 °C

A lóhúsról tárgyalnak az EU miniszterei

2013.02.12. 07:03

A lóhússal kevert marhahúsételek botránya miatt szerdán Brüsszelben tanácskozást tartanak az érintett országok miniszterei, hogy megvitassák az európai uniós szinten „szükséges intézkedéseket” – közölte hétfőn az EU soros ír elnöksége.

„A miniszterek meg akarják vitatni az Európai Unióval mindazokat az intézkedéseket, amelyek az ügy teljes körű kezeléséhez szükségesek” – adta tudtul közleményében az EU soros elnöki tisztét az idei első félévben betöltő Írország.

Stéphane Le Foll francia agrárminiszter már hétfőn délután bejelentette: brit kollégájával megállapodott, hogy még a héten európai szintű találkozót tartanak az ügyről. Hozzátette, Franciaország szorgalmazni fogja, hogy európai szinten javítsák az élelmiszertermékek felcímkézését. Le Foll azt is jelezte, azonnali hatállyal megerősítik a hús- és halkereskedelmi hálózatok ellenőrzését.

Simon Coveney ír mezőgazdasági miniszter még az este összehívta a szerdai brüsszeli tanácskozást, amelyen Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa is ott lesz, a kérdésben „kompetens európai miniszterek” mellett.

Tonio Borg szóvivője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió csak egészségügyi veszély esetén tilthatja be egy termék forgalmazását, ettől eltérő esetben a tagállamok kompetenciakörébe tartozik annak ellenőrzése, hogy a termékek nem veszélyesek-e az egészségre és megfelelnek-e az előírásoknak.

A botrány a múlt héten robbant ki, miután a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben. A Findus dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter ugyanakkor hétfőn azt állította: a román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, s a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak.

A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből – jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.