Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea újra robbantott

2013.02.12. 06:46 Módosítva: 2013.02.12. 07:16

Észak-Korea kedden megerősítette, hogy a nap folyamán végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását.

A KCNA állami hírügynökség közleményében azt írta, hogy sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantási kísérletet, amelynek célja megfogalmazásuk szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben. A kísérlethez egy miniatürizált nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanó ereje.

Riadókészültség

A robbantásról először dél-koreai és japán források számoltak be, miután a természetes földrengésektől eltérő földlökést mértek a Koreai-félsziget északi felén. A dél-koreai hadsereget azonnal riadókészültségbe helyezték, és Ri Mjong Bak államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azonnal kezdeményezte a testület összehívását. A BT várhatóan még kedden összeül. A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a keddi robbantást hamarosan továbbiak követik vagy Phenjan egy újabb rakétakísérletet is végrehajt.

A japán meteorológiai ügynökség szerint az 5,2-es fokozatú földlökést helyi idő szerint 11.57-kor (közép-európai idő szerint 3.57) érzékelték, körülbelül egy kilométeres mélységből. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.

Szokatlan esemény

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) bécsi központja szintén megerősítette kedden, hogy „szokatlan szeizmikus eseményt” észleltek Észak-Koreában, mégpedig a korábbi, 2006-ban és 2009-ben végrehajtott atomrobbantások körzetében, azaz Phenjan nukleáris kísérleti telepén.

A világtól elzárkózó rezsimnek ENSZ-határozatok tiltják a nukleáris és rakétatechnológia fejlesztését. Phenjan nem tett közzé hivatalos közleményt a robbantásról, amelynek végrehajtását január végén helyezte kilátásba.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyanakkor – egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva – azt jelentette, hogy Phenjan hétfőn tájékoztatta a vele szövetséges Pekinget és az ellenségének kikiáltott Washingtont is arról, hogy nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A japán kormány szintén bejelentette, hogy összehívja nemzetbiztonsági tanácsát.

Obama elítélte

Élesen elítélte és provokációnak nevezte az amerikai elnök kedden az észak-koreai atomrobbantást. Barack Obama egyidejűleg gyors és hiteles fellépést sürgetett a nemzetközi közösség részéről. Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket – hangsúlyozta a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki közlemény.

„Ezek a provokációk nem teszik biztonságosabbá az országot” – jelentette ki az amerikai elnök a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantásra reagálva, amelynek célja Phenjan szerint „a nemzetbiztonság és az ország szuverenitásának megvédelmezése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben”.

„Ahelyett, hogy erős és virágzó országgá válna, Észak-Korea egyre elszigeteltebb, népe pedig egyre szegényebb lesz, amikor téves megfontolásból tömegpusztító fegyvereik és hordozóik birtoklására törekszik” – tette hozzá Barack Obama.

A harmadik észak-koreai atomrobbantást nem egészen egy nappal azelőtt hajtották végre, hogy Obama megtartja éves beszédét az unió helyzetéről. A keddi beszédben – amelyet több millió amerikai kísér figyelemmel a képernyő előtt – az elnök szinte biztosan kitér a kommunista ország által végrehajtott robbantásra.

Obama ezzel kapcsolatban „súlyosan provokatív lépést” említett, és hozzátette, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ-szel szembeni és más nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettségeit.

Összehívták az ENSZ BT-t

Élesen elítélte Észak-Korea keddi kísérleti atomrobbantását Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, s máris összehívták a Biztonsági Tanács (BT) rendkívüli ülését, amelyen megvitatják a Phenjan elleni újabb szankciókat. A világszervezet vezetője szerint az Észak-Korea által nukleáris fegyverrel végrehajtott kísérlet a BT vonatkozó határozatainak nyilvánvaló és súlyos megsértését jelenti.

„Sajnálatos, hogy Phenjan figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség határozott és egyértelmű felszólítását, miszerint tartózkodjon a további provokatív lépésektől” – mondta Ban Ki Mun. A főtitkárt súlyosan aggasztja a fejlemény kedvezőtlen hatása a regionális stabilitásra, valamint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó erőfeszítésekre.

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, kedden közép-európai idő szerint 15 órára összehívta a 15 tagú testületet, hogy megvitassák a nukleáris kísérlet következtében kialakult helyzetet.

Moszkva sem lelkesedik

Moszkva határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást, amellyel Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait – jelentette az Interfax orosz hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó külügyi tisztségviselő kedden.

„Elítéljük Észak-Korea ezen lépéseit, és azokat a korábbi ballisztikus rakétakilövéssel együtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó döntései megsértésének tekintjük” – idézte a nyilatkozatot az Interfax.

Moszkva januárban megszavazta az ENSZ BT határozatát, amely szigorította a Phenjannal szembeni büntető intézkedéseket. Az újabb szankciókkal a nemzetek közössége arra válaszolt, hogy Észak-Korea tavaly decemberben egy műholdat állított Föld körüli pályára, amit több országban ballisztikus rakéta kipróbálásaként értékeltek.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális központjában közölték, hogy az orosz Távol-Keleten nem észleltek földmozgást az észak-koreai kísérleti atomrobbantás után, és a háttérsugárzás szintje sem haladja meg a normális mértéket.

Az orosz tudományos akadémia földrengéstani intézete viszont azt közölte, hogy 4,5-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea területén. A földrengés észlelése egybeesik a kísérleti atomrobbantás időpontjával, amely közép-európai idő szerint 3 óra 57 perc volt. Az észak-koreai földmozgás epicentruma Kimcshek városától északra és Cshongdzsintől dél-nyugatra esik az északi szélesség 43,1 és a keleti hosszúság 129,15 fokánál – állapították meg az orosz távol-keleti szeizmológiai intézetben.

Az orosz Kelet-kutató Intézet szakértője szerint az újabb atomrobbantás további szankciókat von maga után. Alekszandr Voroncov szerint azonban a büntető intézkedések nem állítják meg a kommunista ország vezetését, amely csak abban az esetben hagyna fel a kísérletekkel, ha Washington garantálná Phenjan biztonságát.

Tokió: rendkívül sajnálatos

Abe Sindzo japán miniszterelnök elítélte és „rendkívül sajnálatosnak” nevezte kedden, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, mert azzal Phenjan „megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy sor határozatát”.

Abe azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze. Ezután a kormányfő a parlamentben közölte: „utasítottam a minisztereket, hogy gyűjtsenek össze és elemezzenek ki minden lehetséges információt, valamint hogy erősítsék meg az ellenőrző rendszert”. A védelmi minisztérium bejelentette: vizsgálni fogják, hogy a robbantás nem okozott-e sugárszennyezést a légkörben.