Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Phenjan újabb akciókkal fenyeget

2013.02.12. 14:08

Phenjan újabb, a keddi atomrobbantásnál is „erősebb” lépéseket helyezett kilátásba kedden arra az esetre, ha szankciókat hoznak vele szemben – derült ki az észak-koreai védelmi minisztérium közleményéből, amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség tett közzé.

„A legutóbbi kísérlet csak az első lépés volt, amelyet a lehető legnagyobb visszafogottsággal hajtottunk végre” – olvasható a dokumentumban. „Ha az Egyesült Államok a folyamatos ellenséges magatartásával bonyolítja a helyzetet, nem lesz más választásunk, mint hogy egy második, sőt, egy harmadik akcióba kezdjünk” – szögezte le a szaktárca anélkül, hogy meghatározta volna a kilátásba helyezett intézkedések jellegét.

Észak-Korea a nemzetközi figyelmeztetések ellenére kedden végrehajtotta újabb, harmadik kísérleti atomrobbantását. A kísérlethez egy miniatürizált nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanó ereje.

A kísérleti robbantás hatására a dél-koreai hadseregben riadókészültséget rendeltek el, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína pedig nyilatkozataiban ítélte el az akciót. Kedden délutánra összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A világszervezet vezetője szerint az Észak-Korea által nukleáris fegyverrel végrehajtott kísérlet a BT vonatkozó határozatainak nyilvánvaló és súlyos megsértését jelenti. Az ENSZ-nek jelenleg Dél-Korea a soros elnöke.