Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Robotrepülőgépekkel figyelmeztet Dél-Korea

2013.02.13. 07:52

Manőverező robotrepülőgépeket állít hadrendbe a dél-koreai hadsereg, és felgyorsítja ballisztikus rakétáinak fejlesztését is - közölték Szöulban szerdán, válaszul az egy nappal korábban végrehajtott újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantásra.

„Nagy pontosságú és rombolóerejű manőverező robotrepülőgépeket fejlesztettünk ki, amelyek képesek csapást mérni bármilyen észak-koreai célpontra, amennyiben szükségesé válik" - mondta sajtóértekezletén Kim Min Szok, a védelmi minisztérium szóvivője. Kim hozzátette, Dél-Korea úgy döntött, hogy emellett felgyorsítja 800 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétáinak fejlesztését, az Egyesült Államokkal tavaly módosított kétoldalú rakétamegállapodás alapján. A szóvivő azt is bejelentette, hogy országa hozzálát egy rakétavédelmi rendszer kiépítéséhez.

Észak-Korea kedden a nemzetközi figyelmeztetések ellenére végrehajtotta újabb, harmadik kísérleti atomrobbantását, amelynek célja a hivatalos phenjani közlés szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben. A robbantáshoz „egy miniatürizált és könnyebb nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanóereje” - közölte a KCNA hírügynökség, fokozva a térség országainak és a nagyhatalmaknak azt az aggodalmát, hogy a kisebb tömegű nukleáris eszközzel lehetővé válik Észak-Korea számára, hogy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, atomtöltetű robbanófejet állítson elő.

A dél-koreai hadsereget kedden riadókészültségbe helyezték, miután az észak-koreai rezsim az újabb atomrobbantás után további két „nagyobb intenzitású lépést” helyezett kilátásba arra az esetre, ha Washington válaszul további szankciókkal sújtaná a Phenjani vezetést.