Eltemették a mexikói majomnő múmiáját

2013.02.13. 12:06

Másfél évszázaddal halála után immár szülőhazája földjében nyugszik a világ legrondább asszonyának kikiáltott Julia Pastrana, akit majomnőnek és medveasszonynak is gúnyoltak. Kedden temették el Mexikó Sinaloa de Leyva nevű városában fehér rózsákkal díszített hófehér koporsóban.

A nő 1834-ben született, egy genetikai rendellenesség miatt arcát és testét rendkívül erőteljes szőrképződés, állát pedig ínybetegség torzította-csúfította el annyira, hogy megakadt rajta egy amerikai impresszárió, Theodore Lent szeme. A majomasszonyt hamarosan vándorcirkuszban mutogatták az Egyesült Államokban, utána pedig Európában vendégszerepelt.

Rútsága ellenére az impresszáriónak valóban tetszhetett, mert feleségül vette és gyerekük is született. Ez lett az asszony végzete: gyermekágyi lázban halt meg 1860-ban Moszkvában. A pár fia örökölte anyja külsejét, de pár naposan szintén meghalt.

Ezek után az özvegy férj halott családtagjaival turnézott: bebalzsamoztatta elhunyt nejét és fiát, úgy mutogatta a "nagyérdeműnek". A mumifikálódott testek végül Norvégiába kerültek, és Julia Pastrana maradványai az Oslói Egyetemen voltak egészen mostanáig.

Maradványait Sinaloa állam hivatalos kérésére szállították haza Mexikóba, hogy szülőföldjén méltó körülmények között végre végső nyugalomra helyezhessék.  • Bérelnék
  • Bankszámla