A Corriere della Sera is Erdő esélyeiről ír

2013.02.14. 12:24

XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is. A vatikán folyosóin egyesek "karizmatikus", mások az egyházat "kormányozni képes" utódot látnának szívesebben a legnagyobb példányszámú napilap értesülései szerint. A "Ratzinger-párti, konzervatív és progresszív" jelöltek mellett "nőnek a mérsékeltek esélyei is" – írta a Corriere. Közöttük említette az újság Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét, akinek a napilap a "határozottságát" emelte ki.

"Reméljük, hogy a pápaválasztó bíborosok tudatában lesznek az egyház mély válságának és ennek alapján döntenek"– nyilatkozta Hans Küng német teológus a La Repubblicának. A XVI. Benedek ellenfelének tartott Küng hozzátette: ha Ratzinger a Vatikánban marad elkerülhetetlenül "árnyékpápává" válik. "Jobb lett volna, ha Bajorországba vonul vissza" – tette hozzá.

Küng szerint nem számít a következő pápa kora és térségbeli "származása", a lényeg az, hogy "ne váljon kizárólag római, kúriabeli pápává". XVI. Benedek február 28-i lemondásáig többször is találkozik az olasz és külföldi bíborosokkal. Közöttük lesz Angelo Scola milánói bíboros-érsek is, akit ugyancsak az esélyes pápajelöltek között tartanak számon. "Nem hiszem, hogy a mostani konklávé olyan rövid lesz mint a 2005-ös volt" – mondta a szintén esélyesnek tartott Wilfried Fox Napier dél-afrikai bíboros a La Stampának.

A Panorama olasz hetilap szerint XVI. Benedek december 17-én döntött a lemondásról, amikor az ezzel megbízott bíborosi tanács átadta neki a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos Vatileaks-botrány hátterét vizsgáló titkos jelentést. A lap szerint a pápa ekkor szembesült a Vatikánon belüli intrikákkal.

"Forradalmi döntést hozott, melyet csak néhány év múlva értünk csak meg, talán egy generáció is kell hozzá" – fogalmazott Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár az AdnKronos hírügynökségnek. XVI. Benedek példáját a jövőben a többi idősödő pápa is követhetné – jegyezte meg Georges Cottier bíboros a La Repubblicának.

A sajtó úgy értesült, hogy XVI. Benedek lemondása előtt kinevezi a nyolc hónapja elnök nélküli IOR vatikáni bank új vezetőjét. A Vatikán korábban nemzetközi fejvadász cégre bízta volna a megfelelő jelölt megtalálását.  • Hírek
  • Hírek