Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A pilóta hibázhatott Donyeckben

2013.02.14. 12:41

A pilóta hibát követett el azzal, hogy a rossz látási viszonyok ellenére megpróbált leszállni Donyeckben – állította csütörtökön az előző nap balesetet szenvedő ukrán gépet üzemeltető légitársaság vezérigazgatója. Közben a gép roncsai között megtalálták egy ötödik halálos áldozat holttestét.

A Pivdennyi Avialinyiji nevű ukrán légitársaság An-24-es típusú gépe futballszurkolókat szállított Odesszából Donyeckbe, ahol a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzését játszotta szerda este a donyecki Sahtar és a dortmundi Borussia. A gép landolás közben felborult és három darabra tört. A donyecki nemzetközi repülőteret a mentés és a vizsgálatok idejére teljesen lezárták.

Az utaslista szerint a gépen 36 utas és hét tagú személyzet tartózkodott. Az utasok között több ismert odesszai üzletember és politikus is volt.

A gép induláskor tökéletes műszaki állapotban volt, és elegendő üzemanyaga ahhoz, hogy más városba, akár Harkivba vagy Zaporizzsjába repüljön – hangsúlyozta Jurij Molodij vezérigazgató. Marija Popovics, az odesszai nemzetközi repülőtér sajtótitkára közölte, hogy indulás előtt a légitársaság szakemberei átvizsgálták a gépet.

Egyelőre nem világos, hogy miért hajtott végre kényszerleszállást a gép. Még a balesetről szóló beszámolók sem egyértelműek.

Egyes médiumokban felvetették, hogy esetleg meghibásodott a repülőgép hajtóműve. A balesetet túlélő egyik utas egy tévéinterjúban arról számolt be, hogy a gép még a levegőben élesen balra dőlt. Egy másik túlélő, akit az Interfax hírügynökség idézett, azt állította: tűz keletkezett a fedélzeten, de eloltották. Egy másik forrás szerint a pilóta elvétette a leszállópályát: a repülő kerekei nem a betonfelületen, hanem a padkán értek földet, ezért a gép 45 fokban megdőlt és oldalára dőlt.

A baleset egyik földi szemtanúja az egyik napilapnak azt mondta, hogy a gépnek előbb az egyik szárnya csapódott a földhöz, és összetört három világítótestet. Ezután a gép orra csapódott az aszfalthoz, ami letérítette a leszállópályáról. Az orr-részben tűz ütött ki, és a pánikba esett emberek a széttört gép hasadékán át menekültek.

Egy másik, szintén nem hivatalos verzió szerint a pilóta még egy kört akart tenni, de a sűrű ködben elvétette a magasságot. A sérültek számáról, illetve a sérülések súlyosságáról is ellentmondó hírek érkeztek. Egyes források szerint az öt halott mellett heten, mások szerint 12-en szenvedtek sérülést.

Mikola Azarov miniszterelnök kormánybizottságot hozott létre a baleset körülményeinek tisztázására, a testület vezetőjének Olekszandr Vilkul miniszterelnök-helyettest nevezte ki, aki a helyszínre utazott tájékozódni.