Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Megrohamozták a hívők a Vatikánt

2013.02.14. 08:33

Rendkívüli szervezési és biztonsági gépezet indult be az olasz fővárosban a pápa lemondása és az utód megválasztása alkalmából Rómába érkező zarándoktömeg fogadására. Csütörtöki sajtóértesülések szerint a Vatikánvárosban és a fővárosban  megerősítették a terrorizmus elleni intézkedéseket. Mintha a 2000-ben tartott jubileumi szent év ismétlődne meg – értékelte az eseménysorozat jelentőségét Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere.

Két nappal azután, hogy XVI. Benedek bejelentette lemondását, máris hívők tömege rohamozta meg szerdán az általános audienciát és a Szent Péter-bazilikában a pápa pontifikálta misét is. A vasárnapi úrangyala imádságra 150 ezer embert várnak a Szent Péter térre és ennek többszörösét február 27-én, a pápa utolsó általános audienciájára, amelyet ugyanitt rendeznek meg.

A következő két hétben XVI. Benedek egyedül az ügyvivő olasz kormányfőt, Mario Montit és az államfőt, Giorgio Napolitanót fogadja magánmeghallgatáson. A világ minden részéből érkező hivatalos állami és egyházi delegációk szintén a nyilvános audienciákon vesznek majd részt.

A becslések szerint a február 28. és március 30. közötti időszak egymást követő eseményein – XVI. Benedek lemondása, konklávé, az új pápa beiktatása, húsvét – napi 100 ezer ember fordul majd meg a Szent Péter téren és a Vatikán közelében. A nap huszonnégy órájában ötszáz rendőr teljesít szolgálatot a pápai állammal szomszédos római utcákon – többnyire az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti területen. Olaszország más részéből is rendőrök, csendőrök, tűzoltók, tűzszerészek érkeznek Rómába.

A zarándoktömeg mozgatását, ellátását, biztonságát a római városházán létrehozott "rendezőközpontból" irányítják. Itt döntenek arról is, hány óriásvásznat állítsanak fel Róma különböző pontjain és meddig hosszabbítsák majd meg a metrók nyitva tartását. Az esemény megszervezéséhez Alemanno 4,5 millió eurót kért a kormánytól.

A Federalberghi szállodásszövetség máris foglalási lázt jelentett Rómából, ahol a csillagokba szöktek a Vatikán körüli lakásárak is: egy negyvenöt négyzetméteres lakás heti bére a pápa lemondásának bejelentése után ezerről kétezer euróra ugrott. A Vatikán közeli szállók már tele vannak újságírókkal. A Szent Péter tér környéke nemzetközi televíziós stúdióvá változott – írta a La Repubblica című olasz újság honlapja.