Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hamasz-tagokat utasítottak ki Bulgáriából

2013.02.15. 14:33
Kiutasították pénteken Bulgáriából azt a három Hamász-képviselőt, aki egy konferenciára utazott be az országba, s ezzel eddig példa nélküli látogatásra érkeztek egy uniós tagországba - közölte annak a nemzetközi civil szervezetnek az egyik illetékese, amely a konferenciát szervezte.

Mohd Abuaszi az AFP-nek elmondta, hogy a DANSZ bolgár biztonsági szolgálat emberei péntek reggel megjelentek a Hamász-képviselők szófiai szállodájában, majd őket a repülőtérre vitték, és feltették egy Isztambulba tartó gépre.

Abuaszi szerint a DANSZ először írásban felszólította a három vendéget, hogy azonnal hagyja el az országot. "Ezt azzal indokolták nekik, hogy Izrael erős politikai nyomást gyakorolt Bulgáriára" az ügyben – tette hozzá.

Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter egy tévényilatkozatában közölte, hogy az illetők már elhagyták az országot. "Vízummal léptek be, de bebizonyosodott, hogy más céllal érkeztek, mint amit kérelmükben megjelöltek" - mondta.

A Gázai övezetet irányító palesztin radikális szervezet parlamenti képviselőit a bulgáriai székhelyű Közel-keleti Tanulmányi Központ hívta meg a térséggel foglalkozó tanácskozásra. A központ vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a hivatalos bolgár szervek nem ellenezték részvételüket, a vendégek egy hónapra érvényes beutazási vízumot kaptak. Az illetők február 13-án léptek be az országba.

Nikolaj Mladenov külügyminiszter csütörtökön telefonon személyesen biztosította a Palesztin Hatóság külügyminiszterét, Rijád al-Malkit, hogy kormányzati részről senki nem fogadja a Hamász-tagokat. Az erről szóló beszámolójában hozzátette, hogy a Ciszjordánia felett ellenőrzést gyakorló Palesztin Hatósággal közvetlen kapcsolatot tartanak fenn. Egy beosztottja pedig leszögezte: Bulgária semmilyen kapcsolatot nem tart fenn a Hamásszal, miután az unió szemében az terrorszervezetnek minősül.

Csütörtöki arab sajtójelentések szerint a radikális palesztin szervezet tagjai első ízben látogattak európai uniós tagországba azóta, hogy a csoport felkerült a terrorszervezetek uniós szinten egyeztetett listájára. Beutazásuk ráadásul egy héttel azután történt, hogy Bulgária a - Hamászt is támogató - libanoni Hezbollah radikális iszlamista szervezetet felelőssé tette egy izraeli turistacsoport ellen tavaly Burgaszban elkövetett terrormerényletért.