Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Jó üzlet lett a székely zászló

2013.02.15. 10:40

A Krónika erdélyi magyar napilap szerint az elmúlt hetek eseményei következtében rendkívüli módon megnőtt a székely zászló iránti kereslet a Székelyföldön.

A lap pénteki összeállításából kiderült, hogy a zászlót általában az erdélyi magyar politikai szervezetek székházában lehet megvásárolni, de a legtöbb helyről a megnövekedett kereslet következtében kifogyott. A székely zászlókat a szervezetek egy gyergyócsomafalvi kézműves műhelytől és a csíkszeredai Csibész Alapítványtól rendelik meg, de az utóbbi időszakban egyre többen láttak neki a zászlókészítésnek, és nem megfelelő minőségű vagy színű zászlók is megjelentek.

Kolumbán Imre, a Csibész Alapítvány igazgatója a Krónikának elmondta, hogy naponta 60-70 zászlót tudnak elkészíteni. A hozzájuk forduló személyeket azonnal kiszolgálják, a pártoknak, szervezeteknek azonban gyakorta várniuk kell, míg egy-egy nagyobb tétel elkészül.

Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke szerint az SZNT irodáiban nemcsak a zászlót, hanem a gépkocsikra ragasztható, Székelyföld térképét ábrázoló Sic feliratú matricát, és az SZNT autonómiastatútum-tervezetét is meg lehet vásárolni. Az SZNT helyi vezetője szerint egyre gyakrabban kérik tőlük magyarországi gyártók is a zászló pontos méreteit, színeinek kódszámát.

Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke arról számolt be, hogy nemcsak a székely, hanem a magyar nemzeti jelképek iránt is megugrott a kereslet. „A román média ingyen népszerűsíti történelmi szimbólumainkat. Jót tett az ügynek a szópárbaj, mert a székely zászló kérdése akarva-akaratlanul elválaszthatatlan a nemzeti törekvésektől" - vélte az anyanyelvápoló, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai szervezeténél forgalmazza a szimbólumokat.