Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

A Sixtus-kápolnát lezárják a turisták előtt

2013.02.16. 06:25
Bár még nincs kitűzve a konklávé dátuma, de a Vatikán és Róma városa már az új pápa megválasztására készül. A Sixtus-kápolna XVI. Benedek távozásáig, február 28-ig lesz látogatható, ezt követően megkezdik a kápolna előkészítését a konklávéra. A Vatikáni Múzeum többi része nyitva tart.

A Vatikánban megkezdődött az eseményre való készülés: a Sixtus-kápolna biztonságáért a vatikáni csendőrség felel. Mire a konklávé résztvevői elfoglalják helyüket, a kápolnát teljesen elszigetelik a külvilágtól. A kápolna területét még a mobilhálózatról is lekapcsolják. A bíborosok nem tudnak majd mobilkapcsolatot létesíteni a vatikáni szálláshelyükként szolgáló Szent Márta-házból sem.

XVI. Benedek lemondásának és az új pápa megválasztásának napján a Szent Péter teret és a Vatikán környékét a legmagasabb biztonsági készültséget jelentő, úgynevezett vörös zónává nyilvánítják, ahogyan II. János Pál 2005-ös temetésekor történt. Hasonlóan kiemelt napnak számít február 24. és 27., amikor XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imádságát mondja el és utolsó általános audienciáját tartja a Szent Péter téren. Az egész világból magas rangú egyházi és állami küldöttségeket várnak.

A főpróba most vasárnap lesz, amikor 150 ezer embert várnak a Szent Péter térre a XVI. Benedekkel való búcsúzásra. Az olasz hírügynökség szerint az olaszok többsége megérti és helyesli XVI. Benedek lemondását: a vallását gyakorló katolikus olaszok 63 százaléka, a vallását nem gyakorló katolikusok 55 százaléka és a nem hívők 51 százaléka nyilatkozott így.