Ervin
14 °C
22 °C

Először temethetnek meleg párt katonai temetőben

2013.02.16. 10:03 Módosítva: 2013-02-16 10:03:38
Először engedélyezte az Egyesült Államok veteránügyi minisztériuma, hogy egy meleg katonanő nemzeti temetőben helyezze végső nyugalomra párját.

Eric Shinseki, az Obama-kormány veteránok ügyeiért felelős minisztere hagyta jóvá, hogy a 66 éves Linda Campbell, a légierő nyugállományú tisztje az Oregon állambeli Williamette katonai sírkertben temesse el élettársát, Nancy Lynchildot, aki 64 évesen tavaly decemberben halt meg rákban - jelentette az ABC. A tévécsatorna szerint a két nő 1994 óta élt együtt és 2010-ben kötött házasságot Kanadában, Brit Columbia tartományban.

Linda Campbellnek a házastársa temetéséről szóló kérelmét először elutasították, ezt követően a nő közvetlenül a miniszterhez fordult. Shinseki január végén úgy határozott, jóváhagyja a nyugállományba vonult katona kérelmét, így Linda Campbell halála után együtt nyugodhat élettársával. A tárca közleményében hangsúlyozta, a politikus arra alapozta döntését, hogy meggyőződött arról, az elhunyt és a veterán között elkötelezett kapcsolat volt. Shinseki jóváhagyása nem jelent változást a minisztérium hivatalos irányvonalában, és csak erre az esetre szól - tudatta a tárca.

Noha az Egyesült Államokban visszavonták azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók szolgáljanak a hadseregben, az a jogszabály még mindig hatályban van, amely tiltja a szövetségi kormány számára, hogy törvényesnek ismerje el az azonos neműek közötti házasságot.

A katonai temetőkben kizárólag katonákat, veteránokat és házastársaikat, illetve ritkán a befolyásos közéleti személyiségeket temethetik el.

A Williamette egyike az Egyesült Államokban nyilvántartott 140 nemzeti temetőnek. A leghíresebb ilyen sírkert az arlingtoni Virginia államban. Ott nyugszik többek közt John F. Kennedy elnök is.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft