Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Szivárog egy amerikai atomhulladék-tároló egyik tartálya

2013.02.16. 01:12

Az amerikai energiaügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy radioaktív folyadék szivárog a Washington állambeli Hanford atomhulladék-tárolóból, írja a Seattle Times. Évente 538-1136 liter folyadék folyhat ki a 177 földalatti tartály egyikéből. A tartályokban atomfegyverek gyártásából hátramaradt maradékot tárolnak.

A tartályok és az egész, évtizedekkel ezelőtt készült tároló állapota már régóta aggodalmakra ad okot, habár most először bizonyosodtak meg a folyadék szintjének csökkenéséről az egyik tartályban, mióta 2005-ben próbálták kockázatmentesíteni a tárolót.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a környező ellenőrző kutakban nem mértek magasabb sugárzást, de Jay Inslee kormányzó szerint a szivárgás hosszabb távon veszélyes lehet a talajvízre és a folyókra.

„Nagyon aggasztóak ezek a hírek" – mondta Inslee, de a Seattle Times szerint azt is hozzátette, hogy nincs szó azonnali egészségkárosító kockázatról. A kormányzó viszont a többi tartály állapota miatt is aggódott.

Inslee attól tartott, hogy a szövetségi kormányzat kiadáscsökkentései, és a kongresszusi költségvetési viták mellett lelassulhat a problémás tároló mentesítésének folyamata.

A Hanford tárolót még a II. világháború alatt hozták létre, és ez az Egyesült Államok egyik leginkább szennyezett nukleáris létesítménye. A USA Today szerint az elavult létesítményben tárolt hulladék egy részének befogadására tervezett tároló építése több éves csúszásban van, és finanszírozási problémák is felmerültek.