Mihály
2 °C
16 °C

Ideiglenes tető védi Krasznahorka várát

2013.02.18. 10:21

Lezárult a tavaly tavasszal tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár felújítási munkáinak első szakasza, a műemlék minden épületét ideiglenes tető védi már.

A vár területén található valamennyi építményt sikerült ideiglenes tetőszerkezettel ellátni, és befejeződött a további munkálatokhoz szükséges állványozás is – közölte Sturmankin Artúr, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) sajtószóvivője.

Az eddigi munkálatokkal megteremtették a feltételeket a károsodott falak koronájának felújítását megelőző műemlékvédelmi vizsgálatok elvégzésére. Az alsó és a középső vár építményeit jelenleg könnyű acélszerkezet fedi, melyet a felújítás későbbi szakaszában a tartós szerkezettel váltanak majd ki. Sturmankin Artúr szerint a felújítás változatlan tempóban és a tervek szerint folytatódik.

A vár felújítása tavaly novemberben, nyolc hónappal a tűzvész után kezdődött meg. Több hónapnyi késedelmet okozott, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat vesztese megfellebbezte a Szlovák Nemzeti Múzeum döntését.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi vár tavaly márciusban egy kamaszok által eldobott csikk miatt kialakult futótűzben égett le. A vár teljes fazsindelyes tetőszerkezete megsemmisült, megsérült a várfal egy része, számos műkincs elpusztult. A műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, de a kár így is 8 millió euróra tehető.

Bár az anyagi kár túlnyomó részét fedezi a műemlékre kötött biztosítás, a felújításra mégis több gyűjtés indult. A Szlovák Nemzeti Múzeum által kiírt közadakozás számláján január 25-éig mintegy 155 ezer euró gyűlt össze. Tavaly decemberben a SNM az eredetileg 2013 márciusáig meghirdetett gyűjtés meghosszabbítását kérte még egy évre a szlovák belügyi tárcától.