Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A román és bolgár bevándorlók tömegeitől tartanak a németek

2013.02.19. 16:28

A dortmundi önkormányzat azt javasolja, hogy az Európai Unió nevezzen ki integrációs biztost azokba a kelet-európai tagországokba, amelyekből nagy számban vándorolnak ki a szegénység miatt. Az uniós biztosnak a helyben való boldogulást célzó stratégiát kell kidolgozni az érintettekkel együttműködve - javasolják a Ruhr-vidéki nagyváros vezető.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter is úgy véli, hogy a problémákat helyben kell megoldani. Németország "uniós szinten és a kétoldalú kapcsolatokban is fellép azért, hogy Romániában és Bulgáriában az eddiginél nagyobb mértékben fordítsák az uniós forrásokat az érintettek integrálására" - idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung kedden a német belügyminisztert.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter a túlnyomórészt romákat érintő és a két uniós tagország mellett volt jugoszláv tagköztársaságok vonatkozásában is megfigyelhető migrációval kapcsolatban a lapnak nyilatkozva azt mondta: „Sok roma a hátrányos megkülönböztetés és az ebből fakadó szegénység elől menekül". Szerinte a szegénységi migráció ellen helyben kell jobban küzdeni.

Jövőre indulhat a roham

A német városi önkormányzatokat összefogó testület, a Deutscher Städtetag szerint a román és a bolgár állampolgárokra vonatkozó munkavállalási korlátozások megszűnése után, vagyis 2014 elejétől tömegesen vándorolhatnak a szegénység elől Németországba a két tagállamból. Ez tovább növelné az önkormányzatokra rakodó terheket, amelyek a román és a bolgár uniós csatlakozás óta amúgy is folyamatosan emelkednek.

A duisburgi önkormányzat szerint előre látható volt, hogy az uniós bővítés gazdasági menekültek hullámát indítja el Németország felé, de az EU és a szövetségi kormány szintjén nem törődtek a problémával. Ezért Németországban a bővítési folyamat során elkövetett szabályozási hibák mind a helyi önkormányzatokat sújtják.