Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Már a Nestlét is elérte a lóhúsbotrány

2013.02.19. 06:35
A világ legnagyobb élelmiszer-ipari vállalatát is elérte a lóhúsbotrány. A Nestlé Olaszországban és Spanyolországban már visszahívta a boltokból két termékét, de Franciaországban is hasonló lépésre kényszerül. Egy német céget okolnak a marhahúsos tésztáikban talált, egy százalékot meghaladó lóhús miatt.

Visszahívta marhahúsos tésztaételeit Olaszországban és Spanyolországban a Nestlé, mert a genetikai tesztek lóhús nyomait mutatták ki a termékeiben, jelentette a BBC. A cég leállította minden olyan termékének a kiszállítását, amely egy német beszállítótól származó, papíron marhahúst tartalmaz.

A Nestlé a világot megrázó lóhúsbotrány legújabb áldozata. A cég szóvivője szerint a DNS-tesztek alapján a termékek kevés, de egy százaléknál több lóhúst tartalmaztak. A múlt héten még azt állították, hogy termékeikben egyáltalán nincs lóhús.

A cég két termékét, a Buitoni marhahúsos raviolit és tortellinit kényszerült visszahívni Spanyolországban és Olaszországban. Még egy termék, a Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes nevű visszahívására készülnek, ez utóbbit Franciaországban forgalmazták.

A Nestlé honlapján közzétett közlemény szerint a lóhús a HJ Schypke nevű német beszállítótól érkezett. A német cég a JBS Toledo belga húsgyár beszállítója. „Élelmiszerbiztonsági szempontból nincs probléma, de a termékek félrecimkézésével megsértettük cégünk szigorú standardjait” – áll a közleményben.

A cég azt is megígérte, hogy a jövőben rigorózusabban ellenőrzik termékeiket, a marhahúst ezentúl már a feldolgozás előtt tesztelni fogják.

A BBC genfi tudósítója szerint az, hogy a lóhúspánik már a világ legnagyobb élelmiszer-ipari vállalatát is elérte, arra utal, hogy a probléma sokkal szélesebb körű, mint azt korábban gondolták. A bírálók szerint azt is jelzi, hogy az élelmiszeripar veszélyesen szabályozatlanná vált az elmúlt években.

A lóhúsbotrány immár 12 európai országot érint. Svájcban, ami a Nestlé székhelye is, hétfőn az organikus élelmiszereiről ismert Co-op élelmiszerlánc kényszerült kilenc különböző terméke visszahívására. A Co-op kvázi bioboltként hirdeti magát, elvileg helyben készült termékeket árul. A botrány miatt viszont egy olyan termék visszahívására kényszerült, amit egy francia élelmiszergyártó, a Comigel állított elő. A Co-op ellen gondatlanság miatt vizsgálat is indulhat.

Mindeközben Franciaországban feloldották egy másik húsgyárra, a Spangheróra a múlt héten kiszabott termelési tilalmat. A hatóságok akkor azzal vádolták a céget, hogy tudatosan kevert lóhúst a marhahúshoz. A cég végig tagadta a vádakat. A hivatalos indoklás szerint most azért oldották fel a tilalmat, hogy „ne a tudatlan munkásokat büntessék”.