Eleonóra
-1 °C
2 °C

Már a gumicukorban is lovat keresnek

2013.02.20. 07:01
Kapcsolódók (14)

Új terepen folytatódhat az Európát megrázó lóhúsbotrány. Eddig csak marhahúskészítményekben nyomozták a lószármazékok nyomát, de a Daily Mail beszámolója szerint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal megkezdte 150 zselatint tartalmazó termék, például cukorkák és gumicukrok vizsgálatát. A feltételezések szerint ezek a termékek - amelyről a fogyasztók többsége minden bizonnyal nem is sejti, hogy állati eredetűek - is lóból készülhettek.

A gumicukrok és a cukorkák zselésítéséhez használt zselatin húsipari melléktermék, a csontokból és az állatok bőréből főzik - így lesz kocsonyás a kocsonya is a belefőzött disznófültől.

A Mail beszámolója szerint a vizsgálat joghurtokra is kiterjed, mivel azok is tartalmaznak zselatint.

Mindeközben maga a lóhúsbotrány is tovább terjedt. A brit parlament kedden elismerte, hogy még a parlamenti képviselők menzájáról is vissza kellett hívni négy marhahúsos terméket, mert valójában lóhúst tartalmaztak. Ami igazán meglepő, hogy nemcsak darált húsos termékeket kellett visszahívni, hanem még a steakes-vesés pitét is, amiben darabolt hús van. A parlament szóvivője szerint "elővigyázatossági lépés" volt a visszahívás, miután a parlamenti menza beszállítója, a Brakes bejelentette, hogy vizsgálatokat kezd.