Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Berlinben találkozik Kerry és Lavrov

2013.02.21. 18:48
Személyes találkozóval javíthatja zökkenőkkel kezdődő kapcsolatát az új amerikai külügyminiszter orosz partnerével. John Kerry európai körútja berlini állomásán találkozhat Szergej Lavrovval.

Február 26-án Berlinben találkozik először az orosz külügyminiszterrel John Kerry, aki Barack Obama második elnöki ciklusában Hillary Clintont váltotta az amerikai külügyminisztérium élén. Kerry vasárnap indul kilenc országot érintő európai bemutatkozókörútra.

A találkozó tényét az orosz külügyminisztérium is megerősítette. Az amerikai külügyi tárca közleménye szerint a felek a kétoldalú és nemzetközi ügyek széles skáláját fogják áttekinteni,

Az amerikai diplomácia új vezetőjének kapcsolata nem indult zökkenőmentesen Lavrovval. Az orosz külügyminiszternek hat napjába telt, hogy visszahívja Kerryt, aki február 11-én, néhány órával a harmadik észak-koreai nukleáris kísérleti robbantás után telefonált neki. Igaz, Lavrov akkor éppen afrikai hivatalos úton tartózkodott. A képhez az is hozzátartozik, hogy az orosz külügyminiszter udvariasságból felhívta Kerryt nem sokkal kinevezése után.

A két külügyminiszter február 17-én megállapodott abban, hogy mielőbb sort kerítenek a személyes találkozóra. Korábban pedig abban egyeztek meg, hogy nyitva hagyják a kommunikáció csatornáit.

Az amerikai-orosz viszonyt leginkább az iráni rakétatámadás ellen kiépítendő európai rakétapajzs kérdése terheli. Az oroszok szerint a rakéták kivédésére szolgáló rendszer fenyegetést jelent Oroszországra. Valójában a rendszer nem jelent támadó kapacitást, még csak az orosz nukleáris csapásmérő képességeket sem korlátozza hatékonyan, valójában csak kósza rakéták kivédésére szolgál.

Problémát jelent még a Magnyitszkij-ügy, vagyis az amerikai Herritage Fundation orosz ügyvédjének halála. Szergej Magnyitszkij az orosz rendőrség vizsgálati fogságában vesztette életét. Azután tartóztatták le, hogy több orosz belügyi tisztviselőt korrupcióval és lopással vádolt.