Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A NATO elégedett Ukrajnával

2013.02.22. 11:48

A NATO támogatja Ukrajnát a haderő átfogó korszerűsítésére irányuló erőfeszítéseiben – hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára pénteken Brüsszelben, a NATO-országok védelmi miniszterei és Pavlo Lebegyev ukrán védelmi miniszter tanácskozását megnyitó beszédében.

„Mai találkozónkon megvitatjuk, hogyan tudjuk úgy alakítani az együttműködésünket, hogy az a lehető legjobban szolgálja e reformok megvalósítását” – mondta Rasmussen. A főtitkár elismeréssel szólt a NATO-ukrán partneri viszony eddigi eredményeiről, a különböző NATO vezette küldetésekben való ukrán részvételről. Kitért arra, hogy Ukrajna megerősítette, kész bekapcsolódni a tengeri kalózkodás elleni műveletekbe is.

Rasmussen szerint az atlanti szövetség nem csupán az ukrán haderőreformot támogatja, hanem azokat a társadalmi reformokat is, amelyek a demokrácia és a jogállamiság erősítését szolgálják.

A NATO-országok védelmi miniszterei csütörtökön kezdték meg kétnapos tanácskozásukat. Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli. Az első napon főként a védelmi képességekről volt szó, és a miniszterek egyetértettek abban, hogy a 2014-es afganisztáni kivonulás után - a kialakult és begyakorolt jó együttműködés fenntartása érdekében - az eddiginél több és nagyobb szabású katonai gyakorlatokat kell rendezni.

A pénteki ülésnapot az ukrán védelmi miniszterrel való megbeszéléssel kezdték. Ilyen szintű találkozó 2010 nyara óta nem volt NATO-ukrán viszonylatban. A NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását az afganisztáni helyzet áttekintése zárja.