Konrád
8 °C
26 °C

Japán és az USA közösen lépnének fel Észak-Korea ellen

2013.02.22. 23:20

Az országaik közötti gazdasági és biztonsági kapcsolatok további megerősítésében, valamint az Észak-Korea elleni közös fellépésben állapodott meg pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök és Abe Sindzo japán miniszterelnök.

Obama kijelentette, hogy az amerikai-japán szövetség az Egyesült Államok ázsiai és csendes-óceáni erőfeszítéseinek "központi alapja". Leszögezte: Tokió továbbra is biztos lehet abban, hogy Washington minden vonatkozásban erős partnere marad.

Abe kijelentette, hogy Japán, mint ahogy mindig, továbbra is nyugalommal fogja kezelni a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek ügyét. Hangsúlyozta, hogy az amerikai-japán szövetség stabilizáló erőt jelent a térségben, amelyben az utóbbi években felerősödtek az aggodalmak, hogy a területi vita nem tervezett katonai összeütközéshez vezet.

A japán miniszterelnök megerősítette, hogy az amerikai elnökkel Észak-Korea elleni további szankciókról, valamint az ENSZ-ben történő együttműködésről is beszéltek. Phenjan a közelmúltban a nemzetközi figyelmeztetések ellenére újabb nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre. Abe az ötödik japán miniszterelnök, akivel Obama elnökségének bő négy éve alatt találkozott.