Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nem finanszírozzák a szélsőjobbos pártot

2013.02.23. 19:07

Köztartozása miatt a német parlament leállította a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártnak (NPD) járó több mint 100 ezer euró kifizetését. A Zöldek az egyre jobban terjedő szélsőjobboldali nézetekre figyelmeztetnek. A neonáci ideológiát hirdető NPD-nek elsősorban Németország keleti részén vannak követői.

A pártot 2012-ben hamis elszámolás miatt arra kötelezte a szövetségi közigazgatási bíróság, hogy fizessen vissza az államnak 1,27 millió eurót. A Bundestag a tartozás kiegyenlítésére tart vissza többek között a választási kampány céljára járó 113 ezer eurót, és felszólította a tartományi gyűléseket, hogy hasonlóan járjanak el. A párt Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkezik képviselettel a helyi törvényhozásban, a többi 14 tartományi gyűlésben és a Bundestagban, a szövetségi törvényhozás alsóházában nincsenek képviselői.

A németek 10 százalékára vállaltan vagy rejtetten jellemzőek a szélsőjobboldali nézetek, és ez már elérte a társadalmi centrumot - hangoztatta a politikus.