Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákia és Magyarország már nem támadja nyilvánosan egymást

2013.02.23. 12:15
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint Pozsony és Budapest nem söpri szőnyeg alá a vitás kérdéseket, mindössze arról van szó, hogy ezek miatt nyilvánosan nem támadják egymást és nem kürtölik velük tele a sajtót.

"Nem megoldás végigjárni Európát és rágalmazni a másikat. Ezen már túl vagyunk, mert semmi jóhoz nem vezetett" - mondta Lajcák abban az interjúban, amelyet a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség közölt szombaton.

A sajtóban Ivan Gasparovic szlovák államfő hivatalos budapesti látogatása kapcsán jelentek meg olyan vélemények, miszerint azért jó most Pozsony és Budapest viszonya, mert a felek a vitás kérdésekkel nem foglalkoznak.

Lajcák, aki személyesen is elkísérte Gasparovicot Magyarországra, úgy látja: a látogatás megerősítette azt a mindkét fél által vallott elvet, hogy a kölcsönös kapcsolatok rendszerét párbeszéddel kell megoldani.

Egyetértés van abban - tette hozzá a miniszter -, hogy a vitás kérdésekben olyan eredményre kell jutni, amely mindkét félnek megfelel. Ilyen probléma például a kettős állampolgárság ügye. Lajcák megerősítette, hogy az újabb szakértői tanácskozásra ebben a témában február és március fordulóján kerül sor.

Arra a kérdésre, mikor várható ezen a téren kézzelfogható eredmény, a miniszter azt mondta, hogy nem a határidő a fontos, hanem egy olyan megoldás megtalálása, amelyet mindkét fél elfogad. "Mindig jobb hosszabban tárgyalni, mint egy olyan döntéssel oldani meg a problémát, amely a másik fél véleményét nem veszi figyelembe" - mutatott rá a szlovák diplomácia irányítója.

Folynak a szakértői egyeztetések a Bős-nagymarosi vízmű ügyében is. Rövid időn belül plenáris tárgyalásra is sor kerül, miután külügyminiszteri szinten megegyezés született a kormányközi tárgyalások felújításáról - fejtette ki Lajcák. Hozzátette: a múltban ez a téma "túlságosan is politikai és érzelmi volt", ezért fontos lenne, hogy most a tárgyalások a konkrét problémákra és a megoldások keresésére összpontosuljanak. Nyilvánvaló, hogy ezután sem lesz könnyű megoldást találni.

Gasparovic kétnapos hivatalos magyarországi látogatását, amelyre kilenc év után került sor, Lajcák "pozitív jelzésnek" tartja, amelyre nemcsak a két ország állampolgárainak, hanem a szélesebb nemzetközi közösségnek is szüksége volt.

"Bízom abban, kezdjük megszokni azt, hogy Szlovákia és Magyarország két érett szomszédos állam, amelyek kapcsolataikat egész szélességükben látják, s nem szűkítik le csak azokra a kérdésekre, amelyekben nem értünk egyet. Ebből a szempontból a látogatással nagyon elégedett vagyok" - szögezte le a szlovák külügyminiszter.