Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az igazságot akarják Chávez állapotáról

2013.02.24. 07:43

"A nép igazságot követel" - állította az a pár száz tüntető a venezuelai Caracasban, akik az ellenzék felhívására azért tüntettek, hogy a kormány áruljon el többet Hugo Chávez elnök egészségi állapotáról. Chávezt tavaly választották újra, de december óta Kubában kezelték kiújult rákjával. A héten, hétfőn tért haza Venezuelába, teljesen váratlanul.

Beszélni nem tud, mert a műtét szövődményeként légzési elégtelenséggel küzd, légcsőmetszést is végrehajtottak rajta. Most egy, a torkába vezetett csövön át lélegzik.

A legfrissebb hivatalos hívek szerint a légzési elégtelenségének "kedvezőtlen a lefolyása", de hogy ez mit jelent, azt már nem árulták el.

A szombati tüntetésen Chávez állapota mellett a kormány két héttel ezelőtti, drasztikus valutaleértékelése is téma volt. Az addigi 4,3 dollár-bolivaros váltási árfolyamot minden előzmény nélkül 6,3 dollárra változtatták. Mivel Venezuela az olajon kívül szinte mindent importból szerez be, a közel ötven százalékos leértékelés hatalmas drágulást okozhat.