Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az IMF-párti jelölt nyerhet Cipruson

2013.02.24. 08:16

Vasárnap megkezdődött a ciprusi elnökválasztás második fordulója. Egy hete, az első fordulóban a konzervatív Demokratikus Tömörülés vezetője, Nikosz Anasztasziadesz a szavazatok 45,4, százalékát szerezte meg, alig maradt el az első körös győzelemhez szükséges, 50 százalékos szavazataránytól.

Ellenfele az első fordulóban 27,1 százalékos eredménnyel második Sztavrosz Malasz volt egészségügyi miniszter, aki a baloldali kormánypárt, a Ciprusi Nép Haladó Pártja támogatásával indult.

Az elnökválasztás győztesére nehéz feladat vár, rendbe kell tennie az elmúlt évek válsága miatt negyven éve a legrosszabb állapotában levő gazdaságot. A görög és a külföldi tőke erre Anasztasziadeszt tartja alkalmasnak, ő ígéretet tett arra, hogy minél gyorsabban megállapodik egy új mentőcsomagról az EU-val és az IMF-fel.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei várhatóan márciusban döntenek a ciprusi bankszektornak nyújtandó mentőcsomagról. A ciprusi parlament 2011-ben jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot a költségvetési hiány csökkentésének érdekében, ami azonban megbénította a gazdaságot. Tavaly a GDP 2,3 százalékkal csökkent.