Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Háromezer palesztin rab éhségsztrájkol

2013.02.24. 09:37
Az izraeli börtönök mintegy háromezer palesztin rabja kezdett éhségsztrájkba vasárnap, tiltakozásul az előző nap meghalt társuk miatt.

Issza Karakea palesztin büntetés-végrehajtási miniszter azt állította, hogy a kődobálásért elfogott 30 éves rabot, Arafat Dzsaradatot kihallgatás közben ölték meg, és ezért nemzetközi vizsgálatot követelt.

Az izraeli börtönhatóságok szóvivője szerint Dzsaradat valószínűleg szívrohamban halt meg az észak-izraeli Megiddo börtönben szombaton, és sikertelenül próbálták újraéleszteni.
A halálának pontos okát meghatározó boncolásnál jelen lesz a Palesztin Hatóság orvos szakértője, valamint Dzsaradat ügyvédje és családjának képviselője is.

Az izraeli börtönökben mintegy 4700 palesztint tartanak fogva. A palesztin fogoly halála után a ciszjordániai Ofer börtönben lázadás tört ki, és Hebronban is tüntetés volt, ahol a tiltakozók összecsaptak a tömegoszlató fegyvereket bevető izraeli biztonságiakkal.  A palesztinok több olyan sérülésről számoltak be, amelyeket gumilövedékek okoztak. Azt állították, hogy az izraeli katonák éles lőszerrel is lőttek, de ezt a hadsereg cáfolta.