Ankara nem adna autonómiát a szíriai kurdoknak

2013.02.25. 18:08
A török miniszterelnök határozottan elutasítja, hogy a szíriai kurdok az irakiakéhoz hasonló autonómiát építsenek ki maguknak - jelentette a hétfői török sajtó.

Recep Tayyip Erdogan az Egyesült Arab Emírségekből hazafelé utazva azt válaszolta a témát firtató kérdésre, hogy Törökország számára "nagyon, nagyon fontos" Szíria területi egysége, és nem akar az irakihoz hasonló problémát. "Sem legális, sem illegális autonómia.

Ez sértené Szíriai területi integritását, és nem engedjük meg, hogy ez veszélybe kerüljön" - mondta az Anadolu hírügynökség szerint.

A Zaman című újság azt idézte tőle, hogy Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia is ellenzi Szíria felosztását, s "nem fogják engedni, hogy egy ilyen helyzet kialakuljon". Ankara nem enged meg semmi olyan fejleményt, amely egy ilyen változáshoz vezet - tette hozzá.

Erdogan megjegyezte, hogy szerinte az Egyesült Államok eddig nem tett eleget Szíria érdekében, s ezt fel fogja vetni, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter Törökországba látogat március elején. A török miniszterelnök úgy véli, hogy a szíriai konfliktus a végső szakaszába lépett.  • Tippek
  • Árfolyam