Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Börtönbe küldenek két román volt minisztert

2013.02.25. 09:57

Jogerősen három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a román legfelső bíróság két volt minisztert a bukaresti sajtó által "májashurka-ügyként" emlegetett korrupciós perben. A vádirat szerint 2007-ben az akkori mezőgazdasági miniszter, Decebal Traian Remes többször is elfogadott ajándékot és csúszópénzt egy üzletembertől állami megrendelésekért cserébe, mindezt  a tárca korábbi vezetőjének, Ioan Avram Muresannak a közvetítésével.

A nyomozók lefilmezték, amint Remes átveszi a 15 ezer eurós csúszópénzt Muresantól, illetve amint Muresan elviszi azt a csomagot Remes házához, amelyben májas hurka és pálinka volt, és szintén a megvesztegetés része volt. A felvételeket a román közszolgálati televízió is bemutatta. Remes másnap lemondott a miniszteri tisztségről.

A májashurka-ügy élénk közvitát váltott ki a román médiában az ügyészség által kiszivárogtatott bizonyítékok miatt is. Romániában bevett gyakorlat az úgynevezett "médialincselés", amikor a nyomozóhatóságok információk kiszivárogtatásával lehetetlenítik el a meggyanúsított politikusokat még a bírósági tárgyalás, olykor éppenséggel a bűnvádi eljárás beindítása előtt.

Remes hétfőn délelőtt önként jelentkezett a Máramaros megyei rendőrségen. Muresan már börtönben ül egy másik korrupciós ügy miatt. Ő volt az első volt kormánytag, akit jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.Tavaly májusban Muresan hét év börtönt kapott amiatt, hogy 1996 és 2000 között mezőgazdasági miniszterként 1,6 milliárd eurós kárt okozott a román államnak.