Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két magyar eltévedt az Alacsony-Tátrán

2013.02.25. 11:52
A hegység csúcsáról, a Gyömbérről lefele jövet a viharos szélben, hófúvásban, ködben elvesztették az utat, és eltévedtek. Társaik kihívták a hegyi mentőket, de ők sem találták meg az elveszett magyarokat. Végül a két túrázó saját erőből, egy patakot követve hajnalban jutottak le szerencsésen Liptószentivánba.

Február 23-án, szombaton este két magyar turista érkezett a Chopok déli oldalán található Hotel Srdiečko recepciójára, akik a hegyimentők segítségét kérték két, a Gyömbér csúcs (2043 m) közelében eltévedt társuk felkutatásához, számol be róla a magas-tatra.info.

Azon az SMS-en kívül, amit néhány órával korábban kaptak két eltévedt társuktól, semmilyen kapcsolatot nem tudtak velük létesíteni. Az SMS-ben azt írták, hogy csak annyit tudnak, hogy egy völgyben vannak egy patak közelében.

A bejelentés után a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei megpróbálták lokalizálni az eltévedt személyek mobiltelefonját, ez azonban nem sikerült, mivel az érintett területen nem volt megfelelő GSM-jel. Ezután az Alacsony-Tátra déli és északi oldaláról indult hegyi mentők elkezdték átvizsgálni a Gyömbér térségét és a környező völgyeket.

Röviddel 22:30 után a két eltűnt magyar értesítette a többieket, hogy sikeresen leértek a hegyről, jól vannak, és egy liptószentiváni (Liptovský Ján) szálloda recepcióján tartózkodnak. Ebben az időpontban már a hegyi mentők is tudták a rendőrség illetékeseitől, hogy a keresett személyek mobiltelefonjait Liptószentiván térségében sikerült lokalizálni.

A turisták az időjárási feltételeknek megfelelő felszerelésen kívül, melyre az Alacsony-Tátra gerincén szükség lehet, nem rendelkeztek az ilyen területen történő mozgáshoz megfelelő tapasztalattal, emellett elkövettek egy óriási hibát azzal, hogy elváltak egymástól.

Ilyen egy vihar az Alacsony-Tátrán (forrás: szepkilatas.blog.hu, egy januári hegyi túráról ugyanezen a helyszínen):

A poszt kommentjében az egyik túlélő számol be a kalandról: Négyen vágtak neki a Gyömbér csúcs téli megmászásának a Trangoska irányából. Ketten körülbelül félútról, a Stefánika menedékháztól visszafordultak a parkolóban hagyott az autóhoz. Ketten viszont továbbmentek a Gyömbér 2043 m csúcsának meghódításához. Felfelé 12:30-kor még látszottak a téli utat jelző karók. Fent, 13:30-kor már alig látszott a csúcskereszt méteres hóval körülfagyott domborulata is. Fotók, videócska készítése után visszaindultak a gerincen. Néhol még látták a jelzőkarókat, ám viharos szél, hófúvás, köd miatt 8-10 méter volt a látótáv. Egymást is nehéz volt szem előtt tartani, nemhogy az irányt adó karókat, ezért elvesztették a Stefánika menedékházhoz vezető utat.

A gerincen 1950 méteren olyan erős szél fújt, alig tudtak lépni is. "Saját erőből történt megmenekülésünket a felszerelésünknek, az alapvető hegyi és túrázói tapasztalatnak köszönhetjük. Helyismerettel valóban nem rendelkeztünk, ezért tévedtünk el, ám tapasztalat és kitartás nélkül ... nem is tudom mi lett volna." - írja az egyik résztvevő.

Végig az járt a fejükben, hogy le kell menni a hegyről. Kerestek egy völgyet, egy patakot, és annak a nyomvonalát követték. Sajnos sűrű fabedőléseket kellett kerülgetni, a patak mellett pedig méteres 10-20 lépésenkénti tökig való beszakadásokkal kellett megküzdeni. "Olykor vállig beszakadtam és innét kellett kikecmeregni többször is.", idézi fel a túrázó.

Sötétedéskor elővették fejlámpákat, kis vizet ittak frissítésként. A mély hóban lassan tudtak haladni, míg elértek előbb egy sítúra nyomot, aztán vadetetők és ehhez vezető jármű nyomát. Ám információs tábla ekkor még nem volt, így ereszkedtek tovább. Végül elérték a Liptovsky Jan Hotel Dumbier-t.

"Társam már nagyon ki volt, bennem még/már újra volt energia és lelkesedés. Pár perc múlva megérkeztek a mentők, ellenőrizték, hogy minden rendben, nem vagyunk kihűlve. Éjfél után pedig megérkezett két társunk autóval és irány haza." - fejezte be a túrázó a beszámolót.