Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A tőzsdék zuhannak, Berlusconi gondolkozna

2013.02.26. 11:00 Módosítva: 2013.02.26. 13:57

Nagy alkudozások jöhetnek Olaszországban, ahol a parlamenti választásokon a balközép hiába szerezte meg a többséget a képviselőházban, a legalább annyira fontos szenátusban nem sikerült kellő előnyt szereznie.

A Corriere della Sera olasz lap azt sem zárja ki, hogy újabb előrehozott választásokat kell tartani, nagykoalíciós kormány áll fel, vagy pedig Giorgio Napolitano államfő határozott időre, konkrét célra nevez ki új kabinetet.

Tapogatóznak

A Guardian szerint Silvio Berlusconi volt miniszterelnök kizárta, hogy koalíciót kössön Mario Montival, akinek szakértői kormánya mögül még októberben hátrált ki pártja. Berlusconi azzal érvelt, hogy Monti gyenge szereplése is jelzi, mennyire elutasítják a megszorításokat az olaszok.

Hozzátette ugyanakkor, hogy minden pártnak áldozatokat kell hozni. „Olaszország nem maradhat kormány nélkül, át kell gondolnunk a dolgokat" – mondta, amikor arról kérdezték, hogy szövetségre lépne-e Pier Luigi Bersani balközép pártszövetségével. Berlusconi egyben kizárta a megismételt választás lehetőségét.

A balközép szövetség legnagyobb erejét adó Demokrata Párt (PD) elnöke, Bersani még nem reagált, de a párt egyes politikusai nem zárták ki teljesen az esetleges együttműködést Berlusconiékkal. Bersani keddi rövid megszólalásában csak azt jelezte, hogy „felelősségteljes döntésre" van szükség. Délután ötre viszont sajtótájékoztatót írtak ki, amin várhatóan bejelenthetik terveiket.

Patthelyzet a szenátusban

A végleges számítások szerint nagyjából 124 ezer szavazat választja el egymástól az olasz bal- és jobbközép pártokat. Az olasz választási rendszer sajátosságai miatt ugyanakkor a képviselőházban a győztes párt automatikusan megkapja a többséget, így Bersani szövetségének 340 képviselője, míg Berlusconiéknak csak 124 lesz.

A szenátusban viszont hiába nyert a baloldal: 119 szenátori helyével szemben Berlusconi szövetségének 117 lesz, viszont Beppe Grillo protestmozgalma 54 széket szerzett, Monti pedig csak 18-at. Ez totális patthelyzetet jelent, mivel a humoristából lett politikus már jelezte, hogy egyik másik párttal sem hajlandó együtt dolgozni.

Esnek a tőzsdék

Az olasz tőzsde komoly eséssel nyitott, a legtöbb olasz bank kereskedését felfüggesztették. Az európai piacokon is negatív a hangulat, a DAX több mint egy százalékkal esett rögtön nyitás után.

Brüsszelben is aggódnak az eredmények miatt, az olasz helyzet ugyanis az egész eurozónára nézve komoly következményekkel járhat. Sokan attól tartanak, hogy újra felerősödhet az európai hitelválság a történtek miatt. A piaci szereplők újból kételkedhetnek abban, hogy az ország képes lesz-e megállni a saját lábán, vagy végül nemzetközi mentőcsomagért folyamodik, írja a Portfolio.hu.