Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az Egyesült Államok is beszállhat a szír ellenzék felfegyverzésébe

2013.02.26. 10:03
Bár egyelőre mindenki tagad mindent, a New York Times kiderítette, hogy honnan lettek jugoszláv fegyverei a szíriai lázadóknak. A fegyvereket Szaúd-Arábia vette Horvátországban, és Jordánián át csempészték Szíriába. A szaúdi fegyverszállítások arra ösztönzik az Egyesült Államokat, hogy maga is beszálljon a felkelők felfegyverzésébe. Így jobban ellenőrizhetné, hogy terroristák ne jussanak fegyverekhez.

Folyamatosan áramlanak a volt Jugoszláviából a fegyverek a szír határon át a rezsim ellen lázadó Szabad Szír Hadsereghez (FSA), írja a New York Times. A lap értesülései szerint Szaúd-Arábia vásárolja fel a balkáni háborúkban felhalmozott, elfekvő fegyverkészleteket. Elsősorban kézifegyverekről van szó, például egy jugoszláv gyártmányú visszarúgás nélküli ágyúról - ez egy tankelhárító fegyver. De vállról indítható rakéták, aknavetők, gránátvetők és gépkarabélyok is szerepelnek a szaúdi bevásárlólistán.

A Times értesülései szerint a fegyvereket Horvátországban vásárolják és Jordánián át csempészik Szíriába.

A szaúdi szerepvállalás felveti a kérdést, hogy az Egyesült Államok milyen mélységig kíván beavatkozni a konfliktusba, írja az Atlantic Wire. A szaúdiak rendszerint saját politikai érdekeik mentén, jellemzően szélsőséges iszlamista csoportokat szoktak felfegyverezni - így történt ez az afganisztáni háborúban is, ahol előbb Gulbuddin Hekmatyar, utána a tálibok voltak a favoritjaik. Talán ezért is utalt hétfői londoni sajtótájékoztatóján az új amerikai külügyminiszter, John Kerry az amerikai kormány minden korábbinál aktívabb elkötelezettségére. "Elhatároztuk, hogy a szíriai ellenzék nem maradhat bizonytalanságban affelől, hogy hol marad a segítség vagy egyáltalán jön-e" - mondta Kerry, aki szerint ez keresztülhúzhatja Aszád elnök számításait.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei eddig igyekeztek távol taertani magukat a konfliktustól. A Líbiában sikerrel alkalmazott légi támogatás szóba se került, de még a fegyverszállításoktól is elhatárolódtak. Az indok az volt, hogy a fegyverek könnyen szélsőséges iszlamisták kezébe kerülhetnek. Ez a veszély most a szaúdi fegyvercsempészet miatt okafogyottá vált, a szélsőséges iszlamisták felfegyverzése inkább tény, mint eshetőség.

De a szaúdiak az Atlantic Wire szerint arra megoldást találtak, hogy konkrét terroristák ne jussanak fegyverekhez. A nyugati érdekeltségre veszélyt jelentő csoportok kizárása az amerikaiaknak is fontos, ezért is valószínű, hogy ők maguk is beszállnak a szír ellenzék felfegyverzésébe, ellenőrizve a szállítmányok elosztását, nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő.

Hivatalosan persze mindenki hallgat. Horvátország tagadja, hogy bárkinek bármit eladott volna - bár az összecsapásokról készült felvételeken látszanak a frissen beszerzett, jugoszláv gyártású fegyverek. Szaúd-Arábia sem reagált a kérdésekre, bár az nem titok, hogy a regionális riválisukkal, Iránnal szövetséges Aszád bukása stratégiai érdekük. És 1200 halálra ítéltnek is megkegyelmeztek annak fejében, ha Szíriába indulnak harcolni Aszád ellen.