Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ellopták Mátyás király szobrát Kishegyesen

2013.02.26. 06:23

Ismeretlen tettesek ellopták Mátyás király mellszobrát a vajdasági Kishegyesen lévő szoborparkból. A Magyar Szó című napilap és a VajdaságMa hírportál azt írja, hogy a mellszobrot vasárnap este lopták el, és még aznap este 22 óra körül a rendőrség elvégezte a helyszínelést. "A helyszínen a tolvajok számos nyomot hagytak, és módszerükre jellemző, hogy a szobor levétele közben súlyosan megrongálták a márványból készült talapzatot is" - írta a Magyar Szó.

A bronzból készült mellszobrot 2009-ben adományozta a vajdasági településnek Simor Márton magyarországi szobrászművész. A VajdaságMa megjegyzi, hogy az eset érdekessége, ami lehet akár véletlen egybeesés is, hogy a szobrot Mátyás király neve napján, és amennyiben pontosak a történelmi feljegyzések, egy nappal a születésnapja után lopták el. A lap szerint egyébként az utóbbi időben megszaporodtak a lopások a faluban.

Kolozsváron is történt egy Mátyás királlyal kapcsolatos incidens: műemlékvédelmi okokra hivatkozva a szemétbe dobatta a Mátyás szülőházában működő Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem vezetősége azokat a koszorúkat, amelyek a hét végén a király születésének 570. évfordulója alkalmából kerültek az épületre.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete az egyik közösségi portálon fotóriportot tett közzé arról, ahogy Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja és az RMDSZ alkalmazottjai hétfőn kiveszik a kukából az eldobott koszorúkat, és átviszik azokat a Mátyás szoborcsoporthoz, a város főterére.

A Szabadság című kolozsvári napilap keddi számában Calin Lespuc, az egyetem ügyvezető igazgatója azzal indokolta a koszorúk eltávolítását az épület homlokzatáról, hogy a megemlékezések szervezői nem mutatták be a műemlékvédelmi hatóság engedélyét a koszorúk elhelyezésére. Az igazgató kijelentette, ha nem távolították volna el a koszorúkat, azt kockáztatták volna, hogy az egyetemet bírságolják meg a műemlékvédők.

Virgil Pop, a Területi Műemlékvédelmi Bizottság főtanácsosa viszont azt mondta a Szabadságnak, hogy nem történt semmilyen beavatkozás a műemlék épületen, ha a falon már rajta voltak azok a kampók, amelyekre a koszorúkat felakasztották. Virgil Pop szerint kicsinyességre vall, hogy műemlékvédelmi okokra hivatkoztak, ahelyett, hogy "férfiasan bevallották volna: igen, zavarnak bennünket a koszorúk, vagy a piros-fehér-zöld szalag". Ráadásul az egyetem ajtó- és ablakcseréknél elmulasztotta a műemlékvédelmi engedély kiváltását, jegyezte meg. A Mátyás-napok szervezői elmondták, hogy a kampókat nem ők tették az épületre.