Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kim Dzsongun igazi háborúra készül

2013.02.26. 10:34

„Igazi háborút” szimuláló, éleslövészettel végrehajtott hadgyakorlaton vett részt Kim Dzsongun észak-koreai vezető – közölte a hivatalos média kedden, az új dél-koreai elnök, Pak Gun Hje asszony beiktatásának másnapján.

„Véget nem érő zárótűz zúdult az ellenséges állásokra, dörgésébe belerengett az ég és a föld, minden lángba borult. (Kimet) elégedettséggel töltötte el a lángban álló ellenséges állások látványa” – jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség.

A hadgyakorlaton azt próbálták ki, mennyire képes a hadsereg „egy igazi háború megvívására”. A manőverek helyét és idejét nem közölte a hírügynökség, de a bejelentést feltehetően a dél-koreai elnöki beiktatáshoz időzítették.

Pak Gun Hje, Dél-Korea első női elnöke hétfői beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy nem fogja eltűrni a legcsekélyebb provokációt sem Észak részéről, amely február közepén végrehajtotta harmadik nukleáris kísérletét. Az új államfő mindamellett azt ígérte, hogy a bizalmon alapuló politikát folytat majd Phenjannal, szemben elődjével, a keményvonalas Ri Mjong Bakkal.

Instagramon derűsebbnek fest

Az észak-koreai vezetés idén januárban engedélyezte a külföldieknek a mobiltelefonok használatát az ország területén. A látogatók ezentúl sem beszélhetnek telefonon az észak-koreaiakkal, de külföldi hívásokat bonyolíthatnak le, ha ötven euróért megvásárolják a Koryolink SIM-kártyáját. Hamarosan az internetet is hozzáférhetővé teszik számukra.

Ezzel a lehetőséggel élt Jean H. Lee, az AP fotósa is, akinek Instagramon készített fotói pár nappal a tilalom feloldása után kerültek fel a netre.

A képeken többek között egy Amerikát szétzúzó vörös öklöt ábrázoló képeslap, valamint egy internetező észak-koreai egyetemistákat bemutató kép is szerepel. A Daily Mail szerint az élénk színű képek „gyönyörűnek mutatják be ezt a rendkívül barátságtalan helyet”.