Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Chávez halálhírét keltették

2013.02.28. 14:06
Folyamatosan terjed Hugo Chávez halálhíre a twitteren. A venezuelai elnök haláláról a CNN számolt be chilei partnerére hivatkozva, de a hír forrása, egy panamai orvos már korábban is terjesztett ilyesmit. Venezuela tagad. Annyi biztos, hogy az áttétes rákjával másodszor műtött, tüdőgyulladása miatt átmetszett légcsővén át lélegző Chávez nincs túl jól.

Hugo Chávez

  • 228
    Halott
  • 151
    Él

Gyorsan terjed a twitteren a CNN chilei partnerének szerda esti beszámolója Hugo Chávez venezuelai elnök haláláról, írja az Atlantic Wire. A hírt más, komolyan vehető médiumok nem erősítették meg, a hír forrása pedig az a Guillermo Cochez panamai orvos volt, aki korábban már egyedüliként állította, hogy Chávez december 30 óta kómában van.

Az NBC News-nak venezuelai források azt állították csütörtökön, hogy a CNN Chile állításával ellentétben, Chávez életben van.

Valójában Chávez állapotáról nem sokat tudni. Decemberben másodszor műtötték áttétes rákja miatt Kubában, kórházba vonulása óta nem jelent meg nyilvánosan vagy az állami tévében. Tényszerűen azót annyit tudni, hogy komplikációként tüdőgyulladást kapott, ezért légcsővét is átmetszették.

A venezuelai kormány ugyan állítja, hogy Chávez rendben lábadozik, meggyőző bizonyítékkal ők sem álltak elő. Február 15-én bemutattak több olyan képet is, amiken Chávez két lánya társaságban, az aznapi újságot olvasva mosolyog kórházi ágyán. Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter azt állította, hogy Chávez kommunikál a családjával, orvosaival és az ország vezetőivel is, de légcsőmetszése után nem tud beszélni.

A Miraflores Elnöki Sajtóiroda által 2013. ferbuár 15-én közreadott képen Hugo Chávez venezuelai elnök a Granma című kubai lapot olvassa lányai, Maria Gabriela (b) és Rosa Virginia társaságában Havannában, fenruár 14-én
A Miraflores Elnöki Sajtóiroda által 2013. ferbuár 15-én közreadott képen Hugo Chávez venezuelai elnök a Granma című kubai lapot olvassa lányai, Maria Gabriela (b) és Rosa Virginia társaságában Havannában, fenruár 14-én
Fotó: Ho / AFP

Chávez megnyerte az októberi elnökválasztást, de betegsége miatt nem tudta letenni január 10-én a hivatali esküt. A legfelsőbb bíróság azonban úgy határozott, hogy ezt később is megteheti, addig alelnöke, Maduro irányítja az országot.